StoryEditor

Orange bude testovať Triple Play

26.10.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Mobilný operátor Orange plánuje v troch slovenských mestách začať testovaciu prevádzku konceptu Triple Play, teda internetu, digitálnej televízie a telefonovania cez internet prostredníctvom jedného káblového pripojenia. Projekt má názov Optika do domu, pričom firma chce nainštalovať optické káble v bratislavskej Petržalke, Piešťanoch a Trnave.
"Ide o pilotný projekt v troch mestách. Po vyhodnotení analýzy jeho úspešnosti sa rozhodneme, či ho budeme rozširovať ďalej," povedal riaditeľ Orangea pre stratégiu Ivan Marták.
Služby konceptu Triple Play už zákazníkom ponúka káblová spoločnosť UPC Broadband. Od júla tieto služby pod obchodnou značkou T-Com testuje aj operátor Slovak Telekom. Komerčnú prevádzku plánuje táto firma začať poskytovať pre svojich zákazníkov do konca roka.
Orange zatiaľ nechce oficiálne komentovať, kedy pilotný projekt uvedie do prevádzky, ani objem investície. Podľa dostupných informácií by však mohol prvé domácnosti pripojiť optickými linkami už tento rok. "Prioritne chceme spustiť internet, digitálnu televíziu a telefonovanie cez internet, neskôr spustíme aj iné služby," uvádza sa v informácii pre majiteľov domov, do ktorých chce Orange optické káble pripojiť.
Firma sľubuje v rámci poskytovania digitálnej televízie bohatú programovú ponuku, neskôr by k službám malo pribudnúť aj video na požiadanie. Cena sa má odvíjať od služieb, ktoré bude mať zákazník objednané.
Orange, ktorý sa zatiaľ sústredil na mobilné telekomunikačné služby, sa tak chce v rámci svojej pevnej optickej siete dostať až priamo k zákazníkovi. Pevnú dátovú sieť firma buduje od roku 2001 a v súčasnosti má dvetisíc kilometrov optických liniek, ktoré využíva na prepojenie ústrední, vysielacích staníc a pobočiek a časť kapacity prenajíma tretím stranám.

Pridá sa aj Slovanet
Televíziu cez internet by chcel začiatkom budúceho roka začať poskytovať aj alternatívny operátor Slovanet. Firma chce okrem širokého výberu kanálov internetovej televízie ponúknuť aj ďalšie špeciálne služby. Pomocou nich bude môcť zákazník vyhľadávať vo vysielacom obsahu podľa rozličných kritérií či predplatiť si iba konkrétne relácie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 13:10