StoryEditor

Od Passatu k Porsche

21.12.2006, 23:00
Pred pätnástimi rokmi zišlo z výrobnej linky spoločnosti Volkswagen Slovakia prvé vyrobené vozidlo. Bol to VW Passat B3 Arriva bielej farby. Jeho mladší brat, VW Passat červenej farby, sa narodil o niekoľko sekúnd neskôr.

Pred pätnástimi rokmi zišlo z výrobnej linky spoločnosti Volkswagen Slovakia prvé vyrobené vozidlo. Bol to VW Passat B3 Arriva bielej farby. Jeho mladší brat, VW Passat červenej farby, sa narodil o niekoľko sekúnd neskôr.

Paleta modelov
Výrobné haly boli vtedy ešte takmer prázdne, všetky komponenty na výrobu prvých dvoch áut museli do Bratislavy doviezť z Nemecka.
Začiatku výroby predchádzalo 12. marca 1991 podpísanie základnej dohody o vytvorení novej spoločnosti a o podnikateľskom zámere medzi firmami Volkswagen AG, Bratislavskými automobilovými závodmi a slovenskou vládou.
Táto dohoda sa stala základom pre následnú výrobu a investície nemeckého koncernu v Bratislave. Sériová výroba áut v novej fabrike sa začala dva mesiace po predstavení premiérového modelu -- 14. februára 1992.
Za pätnásť rokov zišlo z výrobných liniek Volkswagenu Slovakia jedenásť modelov. Do včerajška v bratislavskej fabrike vyrobili 1 903 769 vozidiel.
Spočiatku Volkswagen Slovakia ponúkal autá iba v dvoch farbách, dnes sú ich v sériovej výrobe štyri desiatky. Firma však vie vyhovieť aj akejkoľvek inej farebnej požiadavke zákazníka. Najobľúbenejšou farbou je čierna Black Magic, ktorej sa za celú existenciu firmy na Slovensku spotrebovalo už viac ako 1 200 ton.

Ťahúň exportu
Slovenská pobočka nemeckej automobilky tento rok medziročne zvýši tržby zhruba o pätinu na 186 miliárd korún. Objem výroby spoločnosti stúpne asi o dvadsaťtisíc vozidiel na 240-tisíc, denne ich z výrobných liniek zíde priemerne tisícka.
Bratislavský závod ako jediný v rámci koncernu produkuje značky Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne a Audi Q7. Uplynulý mesiac začal so sériovou výrobou novej generácie modelu Touareg GP. Denne ich vyrobí okolo troch stoviek. Fabrika sa navyše pripravuje na montáž novej generácie Cayenne.
Závod začínal v roku 1991 so 112 zamestnancami. V súčasnosti ich v spoločnosti pracuje viac ako deväťtisíc. Počet výrobných hál stúpol od roku 1991 z troch na osem. Volkswagen Slovakia je jedným z najväčších zamestnávateľov na Slovensku a najväčším slovenským exportérom.

Veľké plány
Automobilka Volkswagen uvažuje v rokoch 2008 a 2009 o rozšírení palety modelov, ktoré vyrába na Slovensku. Povedal to odchádzajúci predseda predstavenstva slovenského zastúpenia koncernu Thomas Schmall. Najväčšia európska automobilka by mala o tejto záležitosti rozhodnúť začiatkom budúceho roka.
Zároveň šéf martinského závodu Kersten Gaudlitz pred pár dňami vyhlásil, že v Martine, kde VW vyrába súčiastky pre prevodovky a podvozky, možno postavia tretiu výrobnú halu. Rozhodnutie o jej výstavbe má padnúť v tomto alebo budúcom roku. V novej hale by sa mohli vyrábať kompletné prevodovky alebo kolesá. Investícia by mohla predstavovať niekoľko desiatok miliónov eur a priniesla by osemsto pracovných miest.

Jedenásť modelov z Bratislavy
Passat Arriva B3
Passat Variant B3
Golf A3
Golf A4
Golf R 32
Bora 4Motion
Polo
Touareg
Seat Ibiza
Audi Q7
Porsche Cayenne
Zdroj: VW Slovakia

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:40