StoryEditor

SkyEurope sa v Budapešti narodila prvá dcéra

24.09.2003, 00:00
Slovenská spoločnosť SkyEurope Airlines, prvý nízkonákladový letecký dopravca v postkomunistických krajinách, bude obstarávať dopravu aj z Maďarska. Včera to na tlačovej konferencii v Budapešti oznámil generálny riaditeľ firmy Christian Mandl. Expanzia do Maďarska je podľa neho významným míľnikom vo vývoji SkyEurope Airlines a nadväzuje na úspešný štart v SR.
V týchto dňoch už prebiehajú organizačné prípravy. V októbri spoločnosť privezie ďalšie 133-miestne lietadlo Boeing 737-500, s ktorým bude od 14. novembra denne lietať z Budapešti do Londýna a Paríža. Rovnako ako na "slovenské" linky sa budú letenky predávať v čoraz väčšej miere prostredníctvom internetu, už od 25 eur (5 990 HUF, resp. 990 Sk), pričom k cene bude treba ešte prirátať letiskové poplatky v jednotlivých miestach odletu. V polovici decembra plánujú SkyEurope Airlines otvoriť aj denné linky z Budapešti do Zürichu a do Bergama v Taliansku. Časť personálu budú tvoriť aj maďarskí občania.
Na rozdiel od Bratislavy sa v hlavnom meste MR nízkonákladová doprava iba rozbieha. Maďarsko nemá svojho vlastného domáceho nízkonákladového dopravcu, pričom táto služba je veľmi žiadaná. Potvrdzujú to skúsenosti z bratislavského medzinárodného rezervačného centra SkyEurope, ktoré poskytuje služby aj v maďarčine. Linky do Londýna, Paríža i ďalšie spoje z Bratislavy využíva veľa cestujúcich zo severozápadného Maďarska.

Pravidelné linky zostanú doménou

SkyEurope Airlines vstúpila na trh vlani vo februári, postupne rozšírila flotilu na štyri 30-miestne turbovrtuľové lietadlá Embraer 120 a jeden Boeing 737. Z Bratislavy lieta do 11 miest a z Košíc do Prahy a Bratislavy. Začína sa angažovať aj v charterovej doprave turistov, aj keď pravidelné linky by mali zostať doménou spoločnosti. Od spustenia prevádzky doteraz prepravila vyše 150 tis. cestujúcich. Do konca budúceho roku má v pláne rozšíriť svoju flotilu na 10 lietadiel a študuje možnosti expanzie aj do ďalších krajín.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:20