StoryEditor

Ku Continentalu zamieril ďalší investor

20.06.2006, 00:00

V blízkosti novopostaveného závodu nemeckého Continentalu vo Zvolene začína svoju výrobnú halu stavať ďalšia firma orientovaná na dodávky pre automobilový priemysel. Je ňou rakúska spoločnosť Forstinger, ktorá bude na strednom Slovensku vyrábať autodoplnky do interiérov a predávať náhradné automobilové dielce.
Podľa prednostu Mestského úradu vo Zvolene Stanislava Jelakšu firma nemala voči mestu žiadne požiadavky, s výnimkou pomoci pri výkupe pozemkov. Zatiaľ nedefinovala ani výšku svojej investície. Firma s pomocou mesta vykúpila pozemky a získala aj stavebné povolenie.
Nový závod Forstingeru, ktorý v Rakúsku zamestnáva takmer deväťsto ľudí, by mal stáť do konca tohto roka. Ďalší traja potenciálni investori, s ktorými mesto rokuje, sa zaujímajú o občiansku vybavenosť.
"Zvolen v súčasnosti už nemá k dispozícii pozemky vhodné na výstavbu priemyselných objektov. Nevylučujeme však príchod ďalších investorov súvisiacich s automobilovou výrobou. Možnosti budú rozsiahle, ak sa bude realizovať projekt súmestia Zvolen -- Banská Bystrica," konštatoval Jelakša.
Continental začal s výstavbou závodu vo Zvolene takmer za 600 miliónov korún v lete 2004. Skúšobnú výrobu automobilových brzdových komponentov z hliníkových zliatin odštartoval vlani v decembri. V súčasnosti zamestnáva takmer sto ľudí, v horizonte piatich rokov by sa ich počet mal zvýšiť päťnásobne.
Investor avizoval, že v prípade úspešného etablovania sa na trhu môže sa počet zamestnancov zvýšiť až na tisíc. Okrem toho sa firma chce podieľať na rozvoji mestskej kultúry, športu, podporovať chce aj stredné strojnícke školy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 12:24