StoryEditor

GM vraj uvažuje o predaji značky Saab

24.02.2005, 23:00
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Americká automobilka General Motors údajne vážne uvažuje o tom, že predá švédsku značku Saab, ktorá v posledných rokoch zaznamenáva citeľné straty. Švédsky ekonomicky zameraný denník Dagens Industri včera s odvolaním sa na nemenované zdroje s dobrými kontaktmi v rámci GM uviedol, že v hre o kúpu sú predovšetkým záujemcovia z Číny, ale taktiež francúzsky Renault a japonský Nissan.
"Za posledný mesiac sa postoj GM k budúcnosti Saabu zmenil," uviedol podľa denníka jeden zo zdrojov. "Pod tlakom bánk a pokračujúcich strát GM usudzuje, že je ťažké vyvíjať SAAB ako samostatnú exkluzívnu značku," dodal. Vedenie General Motors sa podľa všetkého ešte nerozhodlo, ale od snahy zmeniť nepriaznivý vývoj a dosiahnuť pre Saab ziskovosť vraj prešlo k rozhovorom o predaji.
Rozhodnutie o tom, že výroba GM v Európe sa sústredí do nemeckého Rüssenheimu, však už padlo, uvádza Dagens Industri. V praxi to znamená, že švédsky závod v Trollhättanu už perspektívne prišiel o výrobu série Saab 9-3, čo môže byť prvým krokom k celkovej strate tunajšej výroby. Osud typu Saab 9-5 ešte nie je istý, ale 45 000 kusov jeho celoročnej produkcie na záchranu výroby v Trollhättanu s najväčšou pravdepodobnosťou nebude stačiť.
Vedenie GM sa s informáciami o ďalšom vývoji Saaba neponáhľa, momentálne údajne hlavne preto, aby nepokazilo pozitívnu atmosféru pred ženevským autosalónom, ktorý sa začína na budúci týždeň.
Pokiaľ sa predaj nepodarí, švédsky závod v Trollhättane bude podľa informácií denníka postupne úplne zatvorený v niekoľkých etapách. Typ Saab 9-3 sa údajne bude vyrábať do obdobia 2007 až 2008, typ 9-5 možno o niečo dlhšie.
Ako úplne nepodložené a neseriózne špekulácie odmietla švédska automobilka Saab včerajšie správy médií o plánoch materskej spoločnosti General Motors na jej odpredaj. Šéf firmy Peter Augustsson v rozhlase uviedol, že GM stojí za svojou dcérskou firmou a s nikým o predaji nerokuje.
Saab vykazuje od 90. rokov vysoké straty, čo živí špekulácie o odchode GM. Švédsky výrobca navyše súperí s automobilkou Opel -- nemeckou dcérou GM -- o získanie budúcej produkcie áut strednej triedy. Rozhodnutie o tom, kam sa výroba umiestni, sa očakávalo začiatkom roka.
Švédsky analytik automobilového priemyslu Christer Karlsson skritizoval postup GM ako vlastníka Saabu, ktorý nedokázal dosiahnuť zvýšenie predaja. V prípade, že GM odíde, bude to znamenať koniec Saabu, predpovedal.
V polovici októbra GM oznámil plán na zníženie počtu pracovných miest o 12 000 v Európe, hlavne v Nemecku. V Trollhattane prebiehajú rokovania o prepustení 10 % z celkovo 5 400 zamestnancov. Informovala o tom agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:59