StoryEditor

Sony BMG pôjde v USA pred súd

22.11.2005, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Nahrávacia spoločnosť Sony BMG bude musieť riešiť ďalší problém kvôli kopírovaciemu softvéru XCP, ktorým osadila niektoré kompaktné disky. V USA už boli podané dve žaloby, ktoré firmu obviňujú, že jej program sa správa ako nebezpečný spyware, špeciálna špionážna aplikácia.
Generálny prokurátor štátu Texas Greg Abbott v pondelok podal žalobu v občianskoprávnom spore kvôli tomu, že Sony BMG dodáva na svoje digitálne prehrávače špeciálny softvér, bez ktorého nie je možné kompaktné disky s protikopírovacím programom prehrať. Prokuratúra chce pre každého poškodeného odškodné 100-tisíc dolárov.
V USA platí nový zákon, ktorého zmyslom je potláčať kriminalitu v prostredí internetu. Legislatíva sa zameriava najmä na pokusy o krádež identity a ďalšie kriminálne aktivity vrátane inštalácie špeciálnych špionážnych programov. Ich prostredníctvom sa môžu hackeri dostať do cudzieho počítača.
Sony BMG program XCP využíva na to, aby si ľudia nemohli vytvárať kópie pôvodného disku. Majiteľ počítača však nemá nad programom kontrolu a odborníci na počítačovú bezpečnosť program dokonca zaradili medzi spyware. Žaloba, ktorú podal štát Texas, sa zameriava na správanie softvéru. Nie každý disk, ktorý technológiu XCP využíva, sa totiž dá bez problémov na počítačoch prehrať. V niektorých prípadoch je nutné najskôr stiahnuť z webu virtuálny prehrávač Sony. Práve ten obsahuje softvér, ktorý sa v počítači nedá bežne zistiť.
Z podobného dôvodu ako štát Texas podala žalobu aj skupina Electronic Frontier Foundation, ktorá obhajuje záujmy spotrebiteľov v internetovom prostredí. Podľa tejto žaloby musí Sony BMG zverejniť zámer stiahnuť disky z trhu viditeľnejšie a okrem toho ľuďom nahradiť vzniknuté škody. Rovnako by mala kompenzovať náklady na odstránenie softvéru, ktorý sa nedá tak ľahko zmazať.
Sony BNG nainštalovala softvér na niekoľko desiatok titulov, ktoré boli vydané v miliónových nákladoch. Patria medzi ne nosiče s nahrávkami interpretov ako je Ray Charles, Frank Sinatra, Louis Armstrong či Celine Dion. Po vložení takéhoto CD do mechaniky počítača sa na monitore objavila výzva na súhlas so zmluvou na používanie CD, s ktorou musel používateľ súhlasiť.
Sony už začala nepredané kompaktné disky so softvérom XCP sťahovať z trhu a s tými, ktorí si ich už kúpili, je ochotná rokovať o inom spôsobe vyrovnania sa.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:27