StoryEditor

Upratovanie v Chemosvite sa do júla skončí

13.04.2005, 00:00
Premena Chemosvitu na medzinárodný holding by sa mala tento rok zavŕšiť. Najdôležitejší krok, odčlenenie nosnej produkcie fólií do stopercentnej dcérskej spoločnosti Chemosvit-fólie, by malo prebehnúť do začiatku júla.

Premena Chemosvitu na medzinárodný holding by sa mala tento rok zavŕšiť. Najdôležitejší krok, odčlenenie nosnej produkcie fólií do stopercentnej dcérskej spoločnosti Chemosvit-fólie, by mal prebehnúť do začiatku júla. "Materská firma tak ostane bez výroby a bude sa venovať iba riadeniu holdingu. Reštrukturalizácia však nie je definitívne ukončená a v prípade potreby môže pokračovať, ale štruktúra holdingu by sa už zásadne nemala meniť," povedal finančný riaditeľ a podpredseda predstavenstva spoločnosti Vladimír Balog.
Upratovanie v Chemosvite sa začalo pred dvoma rokmi. Pozostávalo zo združovania dcérskych spoločností podľa charakteru výroby. Súčasťou reštrukturalizácie bol aj predaj akciových podielov v tých činnostiach, ktoré nesúviseli s jadrom podnikania firmy, ako aj posilňovanie rozhodujúcich výrobných aktivít vstupom zahraničných investorov. Kapitálové injekcie a s nimi aj prístup na nové trhy získali predovšetkým dcérske spoločnosti Fibrochem, Svitpack, Chempack a Strojchem. Do tejto kategórie patrí aj podnik Terxpro Films Privat v Indii na výrobu elektrofólií, ktorý vlani na jeseň založila spoločná slovensko-fínska firma Terichem. Skupina sa tak stala spolu s ukrajinskou akvizíciou Terichem Luck najväčším producentom elektrofólií na svete.
Chemosvit, ktorý minulý rok opustili tri spoločnosti, v súčasnosti tvorí 21 firiem, z toho časť pôsobí na ruskom, ukrajinskom, českom a indickom trhu. Holding najnovšie pripravuje založenie spoločného podniku s izraelským partnerom. "Spočiatku by sa mal starať o marketing a predaj výrobkov z fólií najmä v USA a Juhoafrickej republike, neskôr ich bude aj vyrábať," vysvetľuje Balog.
Expanziu a upevnenie trhového postavenia hlavných výrobných odvetví Chemosvitu podporia tento rok aj modernizačné investície do technológií asi za miliardu korún. Pôjde predovšetkým o nové stroje na prípravu a tlač fólií, ako aj o obnovu a dokúpenie základných liniek na produkciu polypropylénových vlákien, ktorá zvýši ich výrobnú kapacitu a kvalitu.
Chemosvit je jedným z najväčších výrobcov polypropylénových a polyetylénových obalových fólií pre potravinársky priemysel v Európe. Venuje sa tiež vývoju nových typov vlákien na báze polypropylénu pre textilný a automobilový priemysel.

Vstupné suroviny zdraželi o štyridsať percent
Podľa nekonsolidovaných údajov dosiahla vlani skupina Chemosvit čistý zisk takmer 240 miliónov korún, čo je o 6,9 percenta viac ako pred rokom. Tržby presiahli 6,5 miliardy korún. Hlavné ekonomické ukazovatele tak podnik splnil. Okrem plánovaného 5-percentného nárastu zisku a tržieb sa mu podarilo udržať aj podiel fixných i osobných nákladov na úrovni predvlaňajška. Firma zároveň znížila podiel cudzích zdrojov na hospodárení o 317 miliónov korún a jeho celková zadlženosť klesla na necelých 56 percent, zatiaľ čo po privatizácii bola 90-percentná. Podľa Chemosvitu však vlaňajšok nebol ľahkým rokom, hoci úspešným. Za najdôležitejšie podnik považuje udržanie predaja pre hlavných odberateľov, ktorými sú väčšinou nadnárodné firmy, a to aj napriek vysokej inflácii, konkurencii a rastu cien vstupných surovín, ktoré zdraželi o 40 percent. Príčinou bola slabá konkurencia producentov, ktorí v posledných rokoch málo investovali do rozšírenia kapacít destilácie ropy, ako aj veľký dopyt po surovinách v Ázii.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:45