StoryEditor

USA znížia agrárne dotácie

11.10.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Spojené štáty sú pripravené znížiť svojim farmárom v budúcich piatich rokoch dotácie o 60 percent. Ide o dotácie, ktoré poškodzujú medzinárodný obchod. Budú však za to chcieť výraznejšie obmedzenie dotácií v Európskej únii a Japonsku, uviedol americký obchodný splnomocnenec Rob Portman.
Portman uviedol, že Spojené štáty chcú v priebehu ďalších piatich rokov znížiť colné bariéry o 55 až 90 percent v prípade najvyšších colných taríf v bohatých krajinách. V druhej etape by napokon úplne odbúrali clá. "Prielomový výsledok v poľnohospodárstve nie je sám osebe dostatočný," pripomenul Portman. "Doplňujúci pokrok musí nastať v obchode s priemyselným tovarom a so službami," dodal. Spojené štáty podľa Portmana budú naliehať aj na zníženie vývozných dotácií do roku 2010.
Zhoda v otázke zníženia poľnohospodárskych dotácií a colných bariér je podmienkou, aby sa rokovania o liberalizácii svetového obchodu posunuli vpred. Dohoda o celkovom obmedzení globálnych obchodných bariér by mala byť podpísaná na decembrovom zasadnutí Svetovej obchodnej organizácie v Hongkongu.
Obchodní partneri už niekoľko týždňov tlačili na USA, aby predložili plán na odstránenie bariér, no americkí vyjednávači neboli ochotní vyjsť v ústrety bez podobných protinávrhov ostatných krajín. Portman a ďalší predstavitelia USA sa včera stretli v Zürichu so svojimi náprotivkami z Európskej únie, Brazílie, Indie a z desiatky ďalších významných členov WTO.
EÚ uvítala iniciatívu Spojených štátov. Európsky komisár Peter Mandelson na to reagoval vyhlásením, že Brusel zredukuje subvencie pre poľnohospodárstvo ešte výraznejšie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 11:08