StoryEditor

Kríza v GM sa prehlbuje

07.04.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Americký koncern General Motors sa dostáva na domácom trhu do čoraz väčších odbytových a finančných ťažkostí. GM, ktorý je najväčším výrobcom motorových vozidiel na svete, práve zo svojho hlavného výrobného programu už nemá takmer nijaký zisk. Nad vodou ho drží len jeho finančná divízia GMAC.
Koncern je však vysoko zadlžený -- 300 miliárd USD -- a keďže dosahuje pomerne nízky zisk, hrozí mu zhoršenie ratingu. V prípade, ak by jeho obligácie prestali byť dôveryhodné, refinancovanie bežnej činnosti GM by sa mimoriadne sťažilo. Drahé úvery by dokonca mohli ohroziť jeho existenciu.
Šéf koncernu Rick Wagoner má čoraz väčšie ťažkosti aj so zabezpečovaním miliardových príspevkov na zdravotné a dôchodkové poistenie zamestnancov GM. Vedenie koncernu sa v dôsledku nebezpečného prepletenia aktuálnych konjunkturálnych a štrukturálnych problémov dostáva pod veľký tlak. Wagoner sa rozhodol čeliť narastajúcim problémom reorganizáciou riadiacich štruktúr podniku. Medzi svoje sféry pôsobnosti zaradil aj obchodnú činnosť GM v Severnej Amerike.
Rozhodnutie Wagonera pre tento krok podľa expertov potvrdzuje, aká krajne vážna musí byť situácia firmy. Ak sa mu nepodarí dosiahnuť v nasledujúcich mesiacoch zásadné zlepšenie v USA, budú jeho dni ako šéfa GM zrejme spočítané. Jeho kritici vo vlastných radoch hodnotia posledné personálne rošády už ako "koniec éry Wagoner".

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 15:09