StoryEditor

Matador bude vyrábať nové pneumatiky

14.03.2005, 23:00
Matador Púchov začne v tomto roku vyrábať nové vysokorýchlostné pneumatiky pre ľahké nákladné autá, terénne automobily off-road a osobné autá.

Matador Púchov začne v tomto roku vyrábať nové vysokorýchlostné pneumatiky pre ľahké nákladné autá, terénne automobily off-road a osobné autá. Budú mať nový dezén a budú k dispozícii vo viacerých rozmerových modifikáciách. Podľa hovorcu spoločnosti Dušana Kobliška sú výsledkom Výskumného ústavu gumárenského, ktorý je jednou z divízií Matadoru.
Vlani v ústave dokončili napríklad vývoj pneumatík pre Volkswagen Polo a novú Octaviu. Portfólio ústavu zahŕňa aj vývoj gumotextilných dopravných pásov, ktoré predstavujú asi 5 percent výkonov. Optimalizáciou ich konštrukcie došlo k významným úsporám. Ďalších 10 percent výkonov tvorí vývoj strojov a zariadení pre gumárenskú výrobu.
Matador v tomto roku poskytne výskumnému ústavu tri percentá zo svojich ročných tržieb, čím jeho činnosť pokryje asi na 80 percent. "Zhruba 5 percent našich výkonov pochádza z vývoja, výroby a predaja športových pneumatík rôznych modifikácií a rozmerov. Ďalej je to predaj know-how do Líbye, Číny a pokračuje aj dlhodobá spolupráca s firmou Kavir v Iráne. Náklady na vývoj znižujeme zapájaním sa do projektov Európskej únie, štátnych programov ministerstiev a spoluprácou s technickými univerzitami na Slovensku a v Česku. V rámci projektu Leonardo da Vinci úzko spolupracujeme aj s univerzitou v Tampere vo Fínsku," povedal riaditeľ ústavu Miroslav Klabník.
Vo Výskumnom ústave gumárenskom dokázali skrátiť čas od vývoja nového výrobku po jeho zavedenie do výroby na jeden, maximálne na poldruha roka. Je to podstatne menej ako vo väčšine iných gumárenských firiem.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:33