StoryEditor

Obchody škodia samy sebe

26.05.2004, 00:00

Jarné inventúry v nemeckých obchodoch ukázali neuveriteľné čísla: vlani zmizol z regálov tovar približne za 4,5 miliardy eur. Väčšinu strát si však spôsobili samotné obchody.
Združenie nemeckých maloobchodov BAG vo svojej najnovšej štúdii uvádza, že "nečestní zákazníci" sa na 4,5-miliardovom manku podieľali sumou 2,1 miliardy eur. Zo štatistického hľadiska to znamená, že každá z 39 miliónov domácností v Nemecku vlani ukradla v obchode tovar za 55 eur. Obchody sa snažia zabrániť krádežiam, a tak vlani investovali 925 miliónov eur na kúpu bezpečnostných zariadení, najmä na kamery, elektronické označovanie tovaru a detektívov.
BAG však upozorňuje, že oveľa väčšie škody si spôsobujú samotné obchody. Združenie vyčíslilo krádeže zamestnancov, účtovné chyby či straty pri skladovaní a dodávke tovaru na 2,4 miliardy eur.
Podľa časopisu Spiegel BAG vo svojej štúdii oslovil 81 spoločností s viac než 94-tisícmi filiálok a obratom 45 miliárd eur. Maloobchody vlani zaznamenali v Nemecku obrat v celkovej výške 373,6 miliardy eur a inventúrne manko dosahovalo priemerne 1,2 percenta obratu. Nadpriemerné vysoké miznutie tovaru zaznamenali veľkosklady, obchody s textilom a záhradné centrá. V mnohých prípadoch tieto straty presiahli úroveň ziskov.
Tento fenomén však zaťažuje aj nemeckú štátnu pokladnicu, ktorej vlani na dani z pridanej hodnoty uniklo 230 miliónov eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:43