StoryEditor

Kanadskí zlatokopi v Kremnici prijali podmienky ochranárov

21.06.2006, 00:00

Tím kanadských a slovenských odborníkov v týchto dňoch finalizuje predbežnú štúdiu uskutočniteľnosti obnovenia ťažby zlata v Kremnici. Najneskôr do konca augusta tak budú známe konkrétne informácie o umiestnení a veľkosti banskej prevádzky, odkaliska, detailoch budúceho lomu či spôsobe prepravy horniny.
Podľa prezidenta kanadskej spoločnosti Tournigan Gold Corporation, materskej firmy Kremnice Gold, Jima Walchucka akceptuje štúdia viaceré požiadavky a pripomienky ministerstva životného prostredia, občanov a relevantných inštitúcií. V rámci pripomienkového konania dostali zlatokopi takmer 80 pripomienok, ktoré ministerstvo životného prostredia posúdilo. Zhrnulo ich do tridsiatich bodov, ktoré musí spoločnosť zapracovať do projektu.
V porovnaní s počiatočným zámerom prinesie štúdia viacero riešení prijateľnejších pre Kremnicu a jej okolie. Hlušina z ťažby, ktorá sa mala skladovať, sa napríklad využije na výstavbu bane, lom budú zakrývať vysadené stromy, takže ho z okolitých dedín nebude vidieť, hornina sa nebude do úpravne prevážať po verejných cestách, ale po novopostavenej obchvatovej ceste, rekultiváciu bane zabezpečia podľa najprísnejších noriem s domácimi firmami.
Aj keď projekt obnovy ťažby zlata akceptoval viaceré platné pravidlá
týkajúce sa banského odpadu, Tournigan do štúdie uskutočniteľnosti zakomponoval už aj sprísnené podmienky novej smernice o riadení odpadov z ťažobného priemyslu, ktorú Brusel schválil v marci.
Smernica stanovila prísnejšie pravidlá a opatrenia, ktoré zaručia bezpečnosť a ochranu životného prostredia a zdravia ľudí, zabránia haváriám a eliminujú negatívne vplyvy z ťažobnej činnosti.
"Smernica uvádza zoznam podmienok, ktoré sú predpokladom na schválenie samotnej prevádzky bane. Riešia nielen prevádzkovú fázu, ale aj zatvorenie bane a následnú starostlivosť vrátane dôsledného monitoringu. Zároveň musíme zložiť celý objem financií, potrebných na rekultiváciu už počas prevádzky," uviedol Walchuck.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. apríl 2024 19:44