StoryEditor

Kauza vykrádania denníkov zaujala aj Čechov

08.11.2006, 23:00

Kauze vykrádania slovenských denníkov sa včera venovali aj české Hospodářské noviny. Vyšetrovateľka prípadu podľa nich obvinila z porušovania autorských práv konateľov spoločnosti Storin, ktorá dodáva monitoring na slovenský Úrad vlády. Obvinení podnikatelia mali spôsobiť škodu až päť miliónov korún denníkom Hospodárske noviny, Pravda, Sme a Nový Čas tým, že bez ich súhlasu predávali klientom informácie z týchto periodík.
Krok polície hodnotí pozitívne člen výkonného výboru Svetovej asociácie novín v Paríži Michal Klíma. Hoci porušovanie autorských práv aj v tejto oblasti je celosvetový problém, situácia na Slovensku je jedinečná, tvrdí Klíma. Pôsobí tu totiž niekoľko spoločností, ktoré si podnikanie založili na vytváraní elektronickej podoby článkov a ich predaji klientom.
Na Slovensku však aj firmy, ktoré v iných štátoch rešpektujú autorské práva a za obsah platia, postupujú tak, akoby tieto práva neexistovali. Obhajujú sa tým, že keby za obsah platili, neuspeli by v konkurencii so spoločnosťami, ktoré neplatia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:44