StoryEditor

Svet zanevrel na diskety

01.02.2007, 23:00
Disketa, ktorá sa roky používala ako médium na prenos a archiváciu dát, končí. Pamäťovú jednotku nahradili USB kľúče, CD nosiče, pamäťové karty a internet. Triapolpalcové diskety s kapacitou vyvinula na začiatkom 80. rokov spoločnosť Sony.

Disketa, ktorá sa dlhé roky používala ako médium na prenos a archiváciu dát, končí. Pamäťovú jednotku nahradili USB kľúče, CD nosiče, pamäťové karty a internet. Triapolpalcové diskety s kapacitou 1,44 MB vyvinula na začiatkom 80. rokov spoločnosť Sony.
Slovenský predajca Traco Computers vo svojich obchodoch predáva len asi desať diskiet ročne. Záujem o ne je minimálny, čo potvrdzujú aj výrobcovia počítačov. "Počítače Apple, ktoré predávame, nemajú už ani zabudovanú disketovú jednotku," hovorí František Kopca, obchodný riaditeľ.
Podobná situácia je vo všetkých vyspelých krajinách. Napríklad britský obchodný reťazec PC World tento týždeň oznámil, že vypredaním terajších zásob diskiet ukončí ich predaj. Podobne limitovaná je ponuka počítačov, pri práci s ktorými možno disketu používať.
Spoločnosť Hewlett-Packard už takmer tri roky nevyrába notebooky so zabudovanou disketovou jednotkou. Pri výrobe osobných počítačov má zabudovanú disketovú mechaniku len každé piate PC. "Tieto počítače sú určené pre konzervatívnych používateľov, ktorí si ešte stále nepretransformovali dáta na iné nosiče," vysvetľuje Ján Bohuš, produktový manažér divízie osobných systémov slovenskej divízie Hewlett-Packardu.
Technológia ukladania dát na disketu je zastaraná a prekonaná. Dnes vyrábané počítače Hewlett-Packard s disketovými jednotkami sú preto vybavené aj USB a CD mechanikou, aby užívateľ mohol prejsť na iný spôsob ukladania dát.
Firma Dell už na český a slovenský trh nedodáva notebooky vybavené disketovou jednotkou vôbec. Jej zákazníci požadujú zariadenia pre iné pamäťové technológie.
Takmer dva roky nedáva do notebookov disketové mechaniky ani Lenovo. Používatelia preferujú skôr menšie a mobilnejšie notebooky, čo sa s disketovou mechanikou príliš nezlučuje. "Cestujúci zákazníci preto disketovú mechaniku vďaka spoľahlivosti, rýchlosti a veľkosti nahradili USB kľúčmi či pamäťovými kartami. Pokiaľ disketovú jednotku v kancelárii potrebujú, slúži im na prístup k nej externé USB zariadenie," hovorí marketingový manažér spoločnosti Lenovo Jan Solař.
Vývoj diskiet sa skončil už dávnejšie. Ich predajcovia, ako aj výrobcovia počítačov očakávajú postupne úplné vytratenie tejto technológie z trhu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 00:59