StoryEditor

Siemens sťahuje z trhu značku VDO

30.01.2006, 23:00

Nemecký koncern Siemens po piatich rokoch ruší právne štruktúry automobilového dodávateľa Siemens VDO Automotive AG. Činnosť dcérskej spoločnosti bude opäť riadiť materská firma.
S týmto krokom súvisí aj ukončenie značky VDO na produktoch. "Sťahujeme značku VDO z trhu, ale presný termín ešte nie je stanovený," povedala pre denník Financial Times Deutschland hovorkyňa dcérskej spoločnosti. Podľa nej však názov VDO zostane v rámci označenie divízie.
Siemens divíziu automobilovej techniky odčlenil v roku 2000 a vytvoril z nej dcérsku akciovú spoločnosť, čo umožnilo o rok neskôr prevziať automobilovú dcéru koncernu Mannesmann.
Zrušením značky VDO dokončí Siemens stratégiu, ktorú uplatnil pri postupnom rušení značky Nixdorf v oblasti osobných počítačov alebo Westinghouse v divízii zariadení pre energetiku. Výhodou tejto stratégie je okrem iného aj zjednodušenie celkovej štruktúry, pretože zrušenie dcérskej akciovky znamená aj zrušenie jej dozornej rady. "Integračný proces VDO je úplne ukončený, takže už neexistuje nevyhnutnosť nezávislej spoločnosti," povedala hovorkyňa. Podľa nej navyše ide iba o formálny akt, keďže koncern medzičasom vlastní všetky akcie VDO Automotive.
Siemens VDO Automotive podľa vlastných údajov patrí v oblasti automobilovej elektroniky k svetovej trojke a v rámci koncernu patrí medzi najziskovejšie. Spoločnosť v obchodnom roku 2005 vykázala obrat 9,6 miliardy eur, globálne zamestnáva 51-tisíc ľudí, z toho zhruba 20-tisíc v Nemecku. Medzi klientov firmy patria mnohé veľké automobilky, hoci používanie produktov značky VDO neuvádzajú. "V každom druhom aute na celom svete je v súčasnosti technológia Siemens VDO," uvádza koncern Siemens.

*** LIŠTA ***
Konečne v Rusku

Siemens ukončil kúpu akcií významného ruského priemyselného koncernu Silovyje mašiny a vlastní tak 25 percent plus jednu akciu. Nemecký koncern včera oznámil, že od bývalého väčšinového vlastníka Interros kúpil 20,62 percenta za 93 miliónov dolárov. Siemens sa pôvodne snažil o úplné prevzatie ruskej spoločnosti, no túto snahu zmaril odpor protimonopolného úradu kvôli otázke národnej bezpečnosti. Silovyje mašiny sú totiž aj významným vojenským dodávateľom, vyrábajú napríklad diely pre atómové ponorky. Podľa denníka Handelsblatt však úrad v decembri schválil žiadosť Siemensu o prevzatie väčšinového podielu. Silovyje mašiny v roku 2004 vykázali obrat 662 miliónov dolárov a zamestnávali zhruba 13-tisíc ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 17:46