StoryEditor

Páleníc ubúda, ľudia pália načierno

02.06.2006, 00:00

"V januári sa zvýšila spotrebná daň z liehu, tak ťažko povedať, či nebudeme páliť menej. Mnohých zákazníkov to odradí," hovorí Štefan Mikle, spolumajiteľ firmy Bratia Mikle -- Pestovateľská pálenica z Čeľadíc pri Nitre. Na zvýšenú spotrebnú daň z liehu sa sťažujú aj ďalší páleníci.
"Je to slabšie a slabšie. Veď daň sa zvyšovala v roku 2004 a tento rok znova. Výroba klesla asi o polovicu," konštatuje Jaroslav Kostúr, konateľ Podkonicej pálenice Bukovina pri Slovenskej Ľupči. Sezónu ešte neukončil, páli od júla do júna, ale odhaduje, že vypáli asi šesťtisíc litrov pálenky. Na Horehroní je najväčší záujem o slivovicu, jablkovicu a hruškovicu.

Za kvalitu sa platí
"Kto chce mať kvalitný výrobok, rád zaplatí," hovorí majiteľ pálenice v Čadci Jaroslav Bielek. Počas jednej sezóny vypáli asi šesťtisíc litrov. Výrobe pálenky sa venuje už štyri roky a je presvedčený, že záujem o ňu bude stále.
Na Kysuciach sa mnohí ľudia venujú pestovaniu ovocných stromov a prebytky z úrody použijú na jablkovicu či slivovicu. "Snažím sa ľudí naučiť, že kvalitnej domácej pálenke sa nevyrovná žiadny alkohol, ktorý sa dá bežne kúpiť. Je to čistý prírodný produkt, žiadna chémia," tvrdí Bielek.

Páli sa menej
Spolu s rastom spotrebnej dane klesá počet páleníc. Colné riaditeľstvo ich dnes eviduje 124, pričom ešte pred rokom ich bolo o dvanásť viac. Postupne klesá aj objem vypáleného liehu.
Pálenice majú v tomto období zväčša voľno. Ovocie sa iba začína rodiť a dva až tri mesiace trvá, kým vznikne kvas, potrebný na výrobu pálenky. "Sezónu máme od augusta do apríla," konštatuje Štefan Mikle, spolumajiteľ firmy Bratia Mikle -- Pestovateľská pálenica z Čeľadíc pri Nitre.

Dva roky väzenia
Zvyšovanie spotrebnej dane robí lukratívnejšími čierne pálenice. Ich prevádzkovatelia však riskujú nielen pokutu, ale aj obvinenie z trestného činu. "Za nepovolenú výrobu liehu, jeho uvádzanie do obehu a za vyhotovenie alebo prechovávanie zariadenia na výrobu liehu môžu dostať trest odňatia slobody až na dva roky," vysvetľuje hovorkyňa Colného riaditeľstva Kristína Vavríková.
Tí, ktorí pália načierno, riskujú okrem slobody aj svoje zdravie. "Doma vyrobená pálenka môže obsahovať metylalkohol, čo sa v legálnej pálenici stať nemôže," hovorí majiteľ pálenice Bielek. Kým vlani policajti zadržali vyše 22-tisíc litrov čiernej pálenky, do konca mája tohto roku to bolo viac ako 20-tisíc litrov. Podľa odhadov je však načierno vypáleného liehu mnohokrát viac.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:00