StoryEditor

Zámery Imarca zmarila ázijská konkurencia

24.09.2004, 00:00
Spoločnosť Imarco sk, ktorá plánovala na okraji Serede vybudovať rozsiahly výrobný komplex na produkciu kancelárskych potrieb, svoje zámery prehodnotila. Podľa konateľa firmy Jozefa Mihála je hlavným dôvodom nepriaznivý vývoj kurzu dolára oproti euru a pretlak lacných kancelárskych potrieb z juhovýchodnej Ázie, ktoré zaplavujú svetové trhy.
Spoločnosť Imarco sk, ktorá plánovala na okraji Serede vybudovať rozsiahly výrobný komplex na produkciu kancelárskych potrieb, svoje zámery prehodnotila. Podľa konateľa firmy Jozefa Mihála je hlavným dôvodom nepriaznivý vývoj kurzu dolára oproti euru a pretlak lacných kancelárskych potrieb z juhovýchodnej Ázie, ktoré zaplavujú svetové trhy.
Imarco sk patrí do štruktúry rakúskeho koncernu Heinrich Sachs. Ešte pred piatimi rokmi odkúpil od mesta 7-hektárový pozemok, na ktorom chcel vybudovať výrobné zázemie pre materskú spoločnosť a viacero jej sesterských firiem. Plánované investície za takmer miliardu korún sa však neuskutočnili a firma zatiaľ v Seredi prevádzkuje iba jeden výrobný objekt s rozlohou približne 2-tisíc štvorcových metrov.
"Čína bola ešte donedávna iba veľmi slabo viazaná medzinárodnými pravidlami v oblasti ochrany duševného vlastníctva. Aj naša materská firma tam dodávala prototypy a realizovala niektoré výrobné programy. Pre nelegálne kopírovanie produktov sa však rozhodla produkčné kapacity z tejto oblasti stiahnuť," konštatuje Mihál. Podľa neho táto nečestná konkurencia má negatívny vplyv na väčšinu producentov kancelárskych potrieb. Týka sa to najmä položiek s vysokým podielom manuálnej práce, ktoré sú až o 40 percent lacnejšie ako podobné produkty vyrábané v Európe.
Imarco sk je v súčasnosti jediným výrobcom kancelárskych zošívačiek a dierovačov na Slovensku. Doteraz investoval do seredského závodu, kde zamestnáva 40 pracovníkov, približne 80 miliónov korún. Podľa výrobno-obchodného riaditeľa Pavla Horniaka dovážali ešte pred niekoľkými rokmi väčšinu komponentov potrebných na výrobu zo zahraničia. Postupne však nadviazali kontrakty s viacerými tuzemskými výrobcami, ktorí momentálne zabezpečujú okolo 50 percent materiálových dodávok. K najväčším patria Chemolak Smolenice a myjavské firmy B Centrum a Kovo.
Všetku produkciu firma dodáva do centrálneho skladu v Rakúsku, odkiaľ Heinrich Sachs zabezpečuje odbyt svojich výrobkov do celého sveta. Súčasťou koncernu, ktorý má takmer storočnú tradíciu, je aj výrobca písacích a výtvarníckych potrieb Creta Color a rakúska firma ÖKI, ktorá sa špecializuje na výrobu obálok, zošitov a ďalších kancelárskych a školských potrieb na báze papiera.

Uvažujú o efektívnejšom využití pozemkov pri Seredi

Redukcia pôvodných podnikateľských zámerov donútila firmu Imarco sk uvažovať o inom využitý 7-hektárového pozemku v Seredi. Lokalita má veľmi atraktívnu polohu, je v tesnej blízkosti rýchlostnej komunikácie, pričom jej výhodou je tiež kompletná vybavenosť inžinierskymi sieťami a ďalším technickým zázemím. Podľa konateľa spoločnosti rokujú s viacerými záujemcami, pre ktorých by chceli postaviť, a následne im prenajímať, novopostavené výrobné priestory. Predbežný záujem zatiaľ prejavil bližšie nešpecifikovaný zahraničný koncern, ktorý chce postaviť prevádzku na mechanické spracovanie plechov. Najneskôr do konca tohto roka plánuje Imarco sk začať s prípravnými prácami na výstavbu prvých troch výrobných hál.

Vývoj tržieb spoločnosti Imarco sk v rokoch 2002 až 2004
Rok Tržby
2002

14

2003

21

2004*

25

*plán
Zdroj: Imarco sk, s. r. o.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 14:57