StoryEditor

Zamestnanci EdF chcú opäť štrajkovať

27.10.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Dva najväčšie odborové zväzy vo francúzskej energetike CGT a FO vyzvali pracovníkov elektroenergetiky a plynárenstva na obmedzenie výroby 8. novembra. Štrajk vyhlásili na protest proti plánom vlády na predaj 15 percent akcií poprednej elektrárenskej spoločnosti Electricité de France (EdF).
CGT a FO uviedli, že sa do ďalšieho štrajku sa rozhodli vstúpiť po tom, čo vláda v pondelok schválila uvedenie akcií EdF na burzu. Akcie majú byť predané do 21. novembra, štát si však ponechá 85 percent EdF a naďalej si zachová dlhodobú kontrolu nad podnikom. Transakcia by mohla vyniesť asi sedem miliárd eur a stať sa najväčším uvedením firmy na burzu za posledné roky.
Odbory, z ktorých najväčší CGT je pod nadvládou komunistov, sa obávajú straty časti svojich bohatých privilégií. Tie včera v denníku Wall Street Journal Europe podrobne vyčíslil Nicolas Lecaussin z Francúzskeho inštitútu pre výskum verejnej správy.
EdF je podľa neho hotovým zamestnaneckým rajom, na ktorý však doplácajú chudobní ľudia, "aby sa bohatí mali lepšie". Ako štátni zamestnanci v podstate nemôžu byť prepustení, do dôchodku odchádzajú vo veku 55 rokov s oveľa vyšším dôchodkom než zamestnanci súkromného sektora, pracujú len 32 hodín týždenne, majú niekoľko dní voľna navyše a užívajú si výrazné zľavy na odborársku dovolenku. Podnik im platí stravu a popri rôznych daňových úľavách majú ešte desaťpercentnú zľavu na plyn a elektrinu, ktorú musia platiť v plnej výške dokonca aj nezamestnaní či sociálne odkázaní ľudia.
Priemerná mzda celkovo 110-tisíc zamestnancov EdF dosahuje 5 334 eur mesačne v porovnaní s celonárodným priemerom 3 000 eur. Závodná rada EdF má ročný rozpočet 416 miliónov eur a z toho ide podstatná časť práve do CGT, a teda nepriamo aj Francúzskej komunistickej strane, uvádza Lecaussin.
Zamestnanci EdF v rámci tohtoročných protestných akcií dosiahli najväčšie obmedzenie produkcie 4. októbra, keď sa im podľa údajov CGT podarilo znížiť výrobu elektriny až o 8 300 megawattov, čiže asi o pätinu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 19:57