StoryEditor

Katar plánuje veľkú hlinikáreň

29.03.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Nórska spoločnosť NorskHydro a Qatar Petroleum chcú postaviť v Katare najväčšiu hlinikáreň na svete. Na tento účel sa má založiť spoločnosť Qatalum, v ktorej obaja partneri budú vlastniť po 50 percentách.
Podľa šéfa NorskHydro Eivinda Reitena nová investícia zníži náklady na surový hliník a pokryje rastúci dopyt po hliníku. Informácie o výške investícií nie sú známe. Dávnejšie prepočty vychádzali z 20 miliárd nórskych korún (NOK), čo je v prepočte asi 94,3 miliardy Sk. Výroba v novom závode sa má spustiť začiatkom roka 2009 a má ročne dosiahnuť 585-tisíc ton surového hliníka.
Analytici označujú Katar "za najlepšie miesto pre projekt tohto druhu". Qatar Petroleum garantuje "jedinečnú kombináciu dlhodobého a cenovo výhodného zásobovania energiou, ako aj priemyselnej infraštruktúry". Katarský minister priemyslu Abdalláh bin Hamad al-Atíja, ktorý je zároveň šéfom správnej rady Qatar Petroleum, poukázal na "obrovské zásoby plynu", ako aj snahy vybudovať diverzifikovaný priemysel, čo bude garantovať dlhodobo konkurencieschopnú výrobu.
NorskHydro sa stal terčom ostrej kritiky, keď v roku 2005 oznámil, že zatvorí fabriky v Hamburgu a Stade s odôvodnením, že ceny elektriny sú príliš vysoké. Finančný riaditeľ Peik Norenberg vyhlásil, že v Nemecku je "potrebný lepšie predvídateľný systém cien elektriny". Pre závod v Neusse s ročnou produkciou 223-tisíc ton je zabezpečené zásobovanie elektrinou do roku 2008, oznámil nedávno koncern.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:10