StoryEditor

Nové žiarovky ušetria miliardy

18.03.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Výmena zastaraného systému osvetlenia v Európe energeticky účinnejším nástupcom by významne ušetrila náklady, znížila spotrebu energie a následne aj emisie oxidu uhličitého. Náklady za elektrinu by sa takto mohli znížiť až o sto miliárd eur ročne, v prepočte 3,4 bilióna korún. Vyplýva to z výskumu spoločnosti Royal Philips Electronics, ktorá je najväčším svetovým výrobcom osvetlenia.
Podľa Philipsu by prechodom od starých technológií na nové náklady na elektrinu v Európe klesli o 53 až 106 miliárd eur ročne v závislosti od použitého riešenia. Výmena by priniesla energetickú úsporu o 20 až 40 percent a ročné zníženie emisií CO2 o 296 až 592 miliónov ton. Podľa výpočtov Philipsu by bolo možné ušetriť 800 až 1 600 miliónov barelov ropy alebo výkon 265 až 530 elektrární.
V domácnostiach asi tri štvrtiny osvetlenia tvoria tradičné žiarovky, pri ktorých sa 95 percent spotrebovanej energie mení na teplo. V Európe sa každoročne predá približne 2,1 miliardy týchto žiaroviek a inštaluje sa ich zhruba 3,6 miliardy. Prechod na úsporné žiarovky by podľa výskumu mohol ročne ušetriť až dvanásť eur na každé svetlo.
Priemerná česká domácnosť by takouto výmenou ušetrila ročne 78 percent celkových nákladov na osvetlenie. V prípade bežnej 75-wattovej žiarovky s priemernou životnosťou tisíc hodín zaplatí domácnosť za kúpu a spotrebovanú energiu za rok zhruba 310 Kč až 378 Sk. Náklady na jednu kompaktnú žiarivku s priemernou životnosťou osemtisíc hodín sa pohybujú okolo 70 Kč (85 Sk) ročne.
Vyše troch štvrtín európskych kancelárií podľa Philipsu používa energeticky nehospodárne systémy a ich výmenou by mohli ušetriť dve až štyri miliardy eur.
Na energeticky úsporné systémy ročne prechádzajú len tri percentá osvetlenia európskych ulíc a ciest, pričom asi jednu tretinu osvetľujú technológie zo 60. rokov. Prechodom na energeticky hospodárne riešenia, ktoré sú teraz k dispozícii, by Európa mohla podľa výskumu ušetriť na prevádzkových nákladoch jednu až dve miliardy eur ročne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:25