StoryEditor

Výrobcovia tepla chcú od októbra zdražovať

25.08.2006, 00:00
Blíži sa ďalšie zdražovanie tepla. Avizované októbrové zdražovanie nebude také výrazné ako v januári. Dodávatelia tepla žiadajú rast cien o štyri až päť percent.

Blíži sa ďalšie zdražovanie tepla. Prvých desať teplární už požiadalo Úrad pre reguláciu sieťových odvetví o povolenie. Celkovo je na Slovensku viac ako dvesto výrobcov tepla a vzhľadom na skúsenosti z minulých rokov je pravdepodobné, že o povolenie zdražovať požiada väčšina z nich.
"Vieme, že naši členovia pracujú na vypracúvaní žiadostí o zvýšenie cien tepla a postupne ich odovzdávajú na regulačný úrad," avizuje šéf združenia dodávateľov tepla Miroslav Obšívaný. Ak by však podľa neho hypoteticky na jeseň klesla cena zemného plynu, výrobcovia tepla by museli vrátiť vzniknutý rozdiel po zvýšení cien tepla zákazníkom.
Ak úrad žiadostiam vyhovie, ceny porastú od 1. októbra o štyri až päť percent. Tí, ktorí zatiaľ o povolenie zdražovať nepožiadali, majú na podanie svojich žiadostí ešte týždeň. "Dôvodom zvyšovania cien tepla je zvýšenie cien zemného plynu," vysvetľuje hovorca regulačného úradu Miroslav Lupták.
Priemerná ročná cena zemného plynu, teda nákladov na zemný plyn v roku 2006, stúpne totiž z titulu rastu cien ťažkých vykurovacích olejov, ľahkých vykurovacích olejov a ropy oproti predpokladu o dve až štyri percentá. Z toho dôvodu preto úrad žiadostiam o zdražovanie asi vyhovie. Na ich posúdenie má 30 dní.
Cena tepla pre domácnosti stúpla naposledy na začiatku tohto roka, a to v priemere o 17 percent. Aj vtedy bol na vine drahý plyn, ktorého cena viac-menej kopíruje ceny ropy na svetových trhoch. V panelákovom byte, ktorý ročne spotrebuje asi 50 gigajoulov tepla, stálo kúrenie 2 650 korún mesačne a nastávajúcu zimu by to mohlo byť o 150 korún viac.
Návrhy na zdražovanie tepla prichádzajú pár týždňov po návrhu plynární, ktoré požiadali úrad o povolenie zvýšiť ceny svojim odberateľom, teda aj teplárňam. "Dôvodom nášho návrhu je nepriaznivý vývoj vstupných parametrov, hlavne cien ropy a ropných produktov," obhajovala návrh hovorkyňa úlynárov Dana Kršáková.
Cenníky na tento rok počítali s cenou za barel ropy 53 dolárov. Cena sa pritom pod 60 dolárov dostala len na niekoľko dní vo februári, dnes je to okolo 75 dolárov. Nákupné ceny zemného plynu ovplyvňuje aj kurz koruny oproti doláru, ktorý od začiatku roka klesol asi o desať percent. "Keby ceny zostali nezmenené, pre domácnosti by sme dodávali plyn pod nákladovú cenu. Krížové dotácie nie sú v súlade s hospodárskou súťažou ani s pravidlami Európskej únie," dodala Kršáková.

Cena za teplo (v Sk)
vykurovanie

dnes

po zdražení*

jednotka (1 GJ) 53

55 – 56

menší byt (50 GJ) 2 650

2 756 – 2783

väčší byt (70 GJ) 3 710

3 858 – 3 896

dom (110 GJ) 5 830

6 063 – 6 160

*odhad pri očakávanom zdražovaní o 4 až 5 percent.
Zdroj: prepočty hn 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:11