StoryEditor

V Čake chcú miliardový biopark

13.06.2007, 00:00
Vybudovanie špecializovaného priemyselného parku, v ktorom do jedného celku prepoja podnikanie v energetike, výrobu ekologických prímesí do motorových palív a poľnohospodárske aktivity, pripravujú na juhu SR v obci Čaka v levickom okrese.

Projekt v prvej fáze počíta s výstavbou kogeneračnej elektrárne na spaľovanie zemného plynu s celkovým výkonom 25 MW. Časť vyrobenej energie využije park pre vlastné potreby, zvyšok predá do verejnej siete.
Vedľajším produktom paroplynovej elektrárne bude odpadové teplo, ktoré sa použije pri výrobe bioetanolu. Tento produkt sa získava spracovaním rôznych rastlinných komodít a jeho hlavnými odberateľmi sú rafinérie, ktoré ho používajú ako ekologickú prímes do pohonných látok. V Čake chcú ročne spracovať 300-tisíc ton pšenice, z ktorej sa dá vyrobiť približne 100-tisíc ton bioetanolu.

Tajomný investor
Na projekte s rozpočtom prevyšujúcim tri miliardy korún je zaujímavé, že ho koordinuje širšej podnikateľskej verejnosti neznáma lokálna firma Makal so sídlom v neďalekých Želiezovciach. Podľa výpisu z obchodného registra je jej jediným spoločníkom miestny podnikateľ Jozef Krnčan.
Spoločnosť navyše s podnikaním v energetike nemá žiadne skúsenosti a jej základné imanie je iba 200-tisíc korún, čo je pri spoločnosti s ručením obmedzeným minimum.
Manažér pripravovaného Bioparku Čaka Imrich Drappan v tom však žiadny problém nevidí. Za projektom podľa neho stojí kapitálovo silný zahraničný investor. Jeho identitu však kvôli stále prebiehajúcim rokovaniam odmietol zverejniť. "Pri financovaní nášho projektu pôjde o kombináciu komerčného úveru a zdrojov zahraničného partnera," dodáva zástupca firmy.
Makal v prvej fáze rokoval s americkým investičným fondom CSLM Holding, ktorý podobné projekty realizuje aj v susednom Maďarsku. Jeho tamojším partnerom je spoločnosť Bio Tech Energy, ktorá podobné prevádzky na výrobu bioetanolu stavia v mestách Hajdúsamson a Marcali. Podľa Drappana však spoluprácu s CSLM Holding ukončili a momentálne rokujú s iným investorom.

Žiadne teplo nazmar
Výstavba Bioparku v Čake je naplánovaná do dvoch etáp. V prvej sa vybudujú zariadenie na výrobu bioetanolu a paroplynová elektráreň, ktorá bude energetickým a tepelným zdrojom. Odpadové teplo chcú využiť aj na vykurovanie skleníkov, v sušiarni zeleniny a na centrálne vykurovanie obce.
V rámci technologického procesu spracovania pšenice vznikne aj 150-tisíc ton výpalkov. Tie po úprave poslúžia ako krmivo pre hovädzí dobytok alebo ako prírodné hnojivo. Po úplnom vysušení z nich možno vyrábať aj brikety na vykurovanie.
Pre pripravovaný biopark je zapálený aj starosta obce Čaka Ľudovít Víglaš, ktorý pre investora pripravuje ucelenú 43-hektárovú parcelu. V rámci projektu už bolo ukončené posudzovanie vplyvov na životné prostredie a firma Makal získala súhlasné stanovisko rezortného ministerstva.
Ak sa do konca decembra podarí ukončiť územné a stavebné konanie, najneskôr o tri roky by z Čaky mohli dodávať prvý bioetanol a elektrinu do rozvodnej siete.

Pripravované fabriky na bioetanol
Slovensko:
Enviral Leopoldov*
Makal Čaka
Maďarsko:
Biofuels Holding Mohács, Csurgó
Bio Tech Energy Hajdúsámson, Marcali
MOL Nyrt
Öko-Line Nagyigmánd
Rodeport Fadd Dombori
Győr Distillery Győr*
Poľsko:
Brasco Vroclav
Česko:
Bioetanol Skalice n. Sv.
Setuza Ústí n. Labem
First-Bio-Production Šenov
Cukrovary TTD Dobrovice*
*výroba sa už začala

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:38