StoryEditor

Biopalivá sú pre Palmu-Tumys veľkou šancou

07.10.2005, 00:00
Najvýznamnejší slovenský producent tukov a olejov očakáva na konci roka hrubý zisk okolo 120 miliónov korún.
Výrazný pokles zisku z minulého roku, ktorý spôsobilo zníženie predajných cien výrobkov pod tlakom obchodných reťazcov a nárast cien olejnín, sa bratislavskej spoločnosti Palma-Tumys podarilo zastaviť. Došlo dokonca k zásadnému obratu v hospodárení podniku. Za prvých šesť mesiacov fabrika vykázala zisk 33,87 milióna korún, zatiaľ čo vlani za rovnaké obdobie evidovala len 17,9 milióna korún. Ku koncu augusta tohto roku Palma zvýšila hospodársky výsledok už na 58 miliónov korún. Podľa predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa podniku Ivana Beblavého by zisk spoločnosti na konci roku mohol dosiahnuť hodnoty z najlepších rokov 2001 až 2003. "Bude sa pohybovať okolo 120 miliónov korún pred zdanením," povedal Beblavý.
V tomto roku chce najvýznamnejší slovenský výrobca rastlinných tukov a olejov vyrobiť a predať tovar za 3,5 miliardy korún. Za prvých šesť mesiacov Palma utŕžila 1,54 miliardy korún. "Hospodársky rast firmy naštartovali zmeny v riadení, väčšia orientácia na znižovanie nákladov, aktívna práca s obchodom a priemyslom, hľadanie nových trhov, ale hlavne lepšie speňažovanie a diverzifikácia produkcie," zhrnul príčiny pozitívneho obratu Beblavý.
Najvýznamnejší slovenský výrobca rastlinných tukov a olejov znížil aj počet zamestnancov. V posledných troch rokoch odišlo z Palmy dvesto ľudí. Koncom roku by v podniku malo pracovať 700 zamestnancov. "Neefektívnych výrob sa budeme ďalej zbavovať, takže počet zamestnancov nezostane na tomto čísle," zdôraznil Beblavý.
Palme-Tumys pomohol pokles nákupnej ceny repky olejnej a efektívnejšie zhodnocovanie a diverzifikácia produkcie. Fabrika rozbehla výrobu metylesterov, do ktorých v roku 2000 investovala 200 miliónov korún. Metylestery zatiaľ exportuje len do Nemecka, no začala so skúšobnými dodávkami už aj pre tuzemských výrobcov palív. Podľa Beblavého je výroba biopalív vychytenou oblasťou, o ktorú je záujem v celej Európe. Smernica Európskej komisie totiž ukladá členským štátom únie povinnosť najneskôr od tohto roku zaviesť biopalivá do svojich pohonných látok. Rast výroby metylesterov povedie k zvýšeniu pestovateľských plôch repky olejnej. Podľa odhadov by sa do roku 2010 mala zväčšiť pestovateľská plocha olejnín na Slovensku o 100-tisíc hektárov, čiže takmer o tretinu v porovnaní so súčasnosťou.
Hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislav Nemec považuje takýto nárast pestovateľských plôch olejnín za reálny, ale iba v prípade, že sa na Slovensku vytvoria podmienky pre výrobu biopalív. "Potrebujeme prijať národný program rozvoja výroby biopalív, ktorý sa už niekoľko rokov pripravuje," dodal.

Fabrika nadviazala na 85-ročnú tradíciu
Zamestnanecko-manažérska akciová spoločnosť Palma-Tumys má 508 akcionárov a je následníkom podniku na priemyselnú výrobu tukov a olejov s 85-ročnou tradíciou. Do roku 1990 to bol štátny podnik, ktorý pozostával z troch veľkých závodov, pričom ho dopĺňali závody na výrobu kozmetiky a prevádzka na produkciu sviečok v Hlohovci. V apríli 1990 sa kozmetické závody v Bratislave a Leviciach osamostatnili. Samostatnou spoločnosťou sa stal aj výrobca sviečok Ignis Hlohovec.

Palma-Tumys si sťažuje na cenový dumping
Podiel výrobkov Palmy-Tumys na slovenskom trhu pod vplyvom importu klesá. Podľa agentúry GfK Slovakia mala spoločnosť v roku 2002 v jedlých olejoch 67,7-percentný podiel, o rok neskôr klesol na 55,5 a vlani až na 40,4 percenta. Spotreba olejov pritom na Slovensku neklesla, vzrástol iba dovoz olejov z Českej republiky, Maďarska a Rakúska. Podobný je aj vývoj v kategórii tukov, kde podiel Palmy klesol z 54,1 percenta v roku 2002 na 43,8 percenta v roku 2004. O niečo vyrovnanejšiu pozíciu si spoločnosť zachovala pri mydlách, kde jej trhový podiel v roku 2002 dosiahol 37,8 percenta, rok nato 44,5 percenta a vlani 39 percent.
"Vo viacerých prípadoch cítime cenový dumping a skrytú exportnú podporu z krajín, ktoré na Slovensko dovážajú oleje a tuky. Po vstupe do Európskej únie sa síce zrušili dovozné clá, no mali sa zrušiť aj dotácie na export," hovorí šéf Palmy Beblavý. Podľa neho sa na trhu predáva rad výrobkov za ceny, za ktoré sa nedajú ani vyrobiť. Preto Beblavý považuje slovenský trh s tukmi, olejmi a mydlami za nekorektný. "Pôsobia tu dodávatelia a výrobcovia, ktorí pracujú neštandardnými metódami. Nadnárodné obchodné reťazce výrobky dotujú, len aby získali zákazníkov na svoju stranu. Cítime absenciu patriotizmu. Iné národy cielene vedú občanov k spotrebe domácej produkcie, ktorá im poskytuje prácu, kúpnu silu a životnú úroveň. V tomto smere všetky doterajšie vládne garnitúry zostali pri sľuboch a nič konkrétne nevykonali," povedal Beblavý.
Palma-Tumys sa nebráni spolupráci s obchodnými sieťami, pretože to rozširuje jej obchodný priestor nielen na Slovensku a v Českej republike, ale aj v Poľsku a Maďarsku. "Z celkovej výroby olejov pripadá na privátne značky asi 40 percent výroby, v tukoch je to asi 20 percent," spresnil Beblavý. Výrobky pod privátnymi značkami produkuje pre reťazce Tesco Stores, COOP Jednota Slovensko a alianciu CBA.

Vývoj hospodárenia spoločnosti Palma-Tumys 
  2000 2001 2002 2003 2004
Tržby za predaj tovaru (tis. Sk) 201 783 127 639 138 913 109 374 35 800
Investície (mil. Sk) 121 248 88 122 67
Počet pracovníkov 973 910 880 879 793
Zdroj: Palma-Tumys, a. s.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:44