StoryEditor

E.ON platil politikom výlety po Európe

31.01.2006, 23:00

Nikto by si nepomyslel, že veselé obrázky z výletu loďou, ktoré má k dispozícii redakcia Spiegel TV, majú čokoľvek spoločné s energetikou. Oficiálne však ide o časť informatívnej cesty do Nórska, ktorú sponzoroval koncern E.ON zhruba pre 25 zástupcov mesta Neuwied z Porýnia-Falcka.
Zábery však vyvolávajú opodstatnené pochybnosti o informatívnom charaktere trojdňovej cesty. Vidno na nich členov dozorných rád mestských elektrární a starostu na návšteve reštaurácií a barov alebo pri vychutnávaní cigár. Podľa Spiegel Online výlet sa navyše nezačal tradičnou leteckou linkou, ale prenajatým lietadlom. Časový plán ukazuje iba dva oficiálne body programu: návštevu vrtnej veže a múzea plynárenstva.
E.ON mal rôzne výlety zaplatiť aj členom dozorných rád a zamestnancom 28 komunálnych podnikov v Severnom Porýní-Vestfálsku, aby si ich naklonil pri schvaľovaní dodávateľských zmlúv. Oficiálne boli podobné výlety deklarované ako informačné cesty. No kolínska prokuratúra medzičasom vyšetruje podozrenie z korupcie voči 159 politikom a viacerým zamestnancom E.ON. V prípade uznania viny im hrozí trojročné väzenie alebo vysoká pokuta.
Vyšetrovanie sa týka aj politikov z Neuwiedu. Podľa nich však ide o nedorozumenie, pretože išlo o intenzívnu a pracovne bohatú cestu. "O oddychu alebo zábave nemožno hovoriť," tvrdí starosta. Jeho kolegyňa z Bad Honnefu však podobnú ponuku E.ON odmietla s tým, že informačný obsah nijako neodôvodňoval vysoké náklady.
Koncern vinu popiera, no medzičasom zastavil všetky podujatia tohto typu a oznámil nový etický kódex. Podľa pozorovateľov však žiadne z týchto opatrení nezmení nič na stále nových pikantných detailoch. Cez víkend sa napríklad objavili správy, že E.ON neplatil politikom iba výlety do Španielska alebo Nórska, ale vo veľkom štýle kupoval letové míle vo vernostnom programe Lufthansy a tie potom dával svojim klientom. Napríklad neuwiedsky komunálny podnik v roku 2004 získal bonusové míle v hodnote 26-tisíc eur. Hovorkyňa koncernu to označila ako úplne normálny marketingový nástroj.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:29