StoryEditor

Na Spiš prichádza tretí brazílsky investor

14.03.2005, 23:00
V poradí tretí brazílsky investor začne v júli podnikať v Spišskej Novej Vsi. Je ním firma CRW Slovakia, ktorá vyrába plastové výlisky. Riaditeľ podniku Derian de Oliviera Campos potvrdil, že už začali pripravovať v jednej z vytypovaných hál v priemyselnom parku technológiu.

V poradí tretí brazílsky investor začne v júli podnikať v Spišskej Novej Vsi. Je ním firma CRW Slovakia, ktorá vyrába plastové výlisky. Riaditeľ podniku Derian de Oliviera Campos potvrdil, že už začali v jednej z vytypovaných hál v miestnom priemyselnom parku pripravovať technológiu.
Rozhodnutie CRW prísť na Spiš ovplyvnil brazílsky výrobca kompresorov Embraco, ktorému dodáva plastové komponenty. Práve na pozvanie Embraca prišli vlani zástupcovia CRW na Slovensko. Navyše, ako uviedol Campos, boli príjemne prekvapení agilitou a vhodnou štruktúrou dodávateľov. Dokonca i mentalita obidvoch národov si je podľa neho dosť podobná.
V prvom roku CRW uvažuje o vytvorení 260 pracovných miest. V priebehu ďalších približne piatich rokov by mal ich počet vzrásť na 420. "V prvej fáze môžu nájsť uplatnenie takmer v 80 percentách prípadov hlavne uchádzači so stredoškolským vzdelaním. Skôr ako špeciálnu kvalifikáciu budeme od nich požadovať zručnosť, pretože výroba u nás je automatický proces. Určite budeme potrebovať aj inšpektorov kvality, operátorov a baličov. Približne 20 percent zamestnancov budú tvoriť technici, kontrolóri a administratívni pracovníci," povedal Campos. Ako v tejto súvislosti dodal zástupca primátorky Pavel Kuchárek, na tunajšom mestskom úrade evidujú čoraz väčší záujem uchádzačov.
I keď nový brazílsky investor začne podnikať v prenajatých priestoroch priemyselného parku, uvažuje v krátkej budúcnosti o výstavbe vlastného závodu, a to v blízkosti Embraca.
Ak doteraz v parku pracovalo v rôznych firmách celkovo iba 53 pracovníkov, príchodom CRW sa ich počet podstatne zvýši. "Teší nás, že o podnikanie v priemyselnom parku sa zaujímajú aj iní investori," potvrdil zástupca primátorky.
Cieľom výstavby priemyselného parku bola modernizácia komplexu, v ktorom pôsobil drevospracujúci podnik Nový Domov Holding. Ten v súčasnosti zaberá približne 50 percent z celkovej plochy deviatich hektárov. Ďalších 50 percent tvorí areál priemyselného parku, ktorý vlastní Spišská Nová Ves. Približne 8 600 existujúcich a 7 000 štvorcových metrov novovybudovaných priestorov je k dispozícii pre nových investorov.
Podľa Kuchárka ďalší rozvoj a rozširovanie priemyselného parku je jednou z priorít Spišskej Novej Vsi. Mesto v spolupráci so štátnou agentúrou SARIO sa na svoje zámery snaží získať financie z európskych štrukturálnych fondov a zo štátneho rozpočtu. "Potrebujeme približne 100 miliónov korún," spresnil zástupca primátorky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 20:49