StoryEditor

Maďarsko chce znova predať Malév

24.07.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Maďarsko by mohlo už v prvej polovici augusta znovu spustiť privatizáciu národnej leteckej spoločnosti Malév. Transakcia by potom bola dokončená ešte pred koncom tohto roka. V piatok to oznámila privatizačná agentúra APV.
Podľa tohto oznámenia APV začne hľadať strategického investora, ktorý by leteckej spoločnosti poskytol potrebnú finančnú injekciu, prevzal jej dlh a zachoval by jej štatút národného leteckého prepravcu spoločnosti, povedal hovorca agentúry. "Koncept sa nezmenil, stále sa riadime výnosom vládneho kabinetu z roku 2004, takže podmienky sa budú podobať predchádzajúcim pokusom," dodal.
Maďarsko sa naposledy snažilo predať spoločnosť Malév v auguste minulého roka. Predaj však odvolalo, pretože ponuky považovalo za nedostatočné. Jedinými záujemcami boli ruská spoločnosť KrasAir a maďarské konzorcium. Minuloročný nezdar bol už piatym neúspešným pokusom o predaj aeroliniek od pádu komunizmu v roku 1990 a tretím za posledný rok.
Hovorca APV však zároveň poznamenal, že niektoré faktory sa od posledného privatizačného pokusu zmenili. V prvom rade Maďarsko predalo budapeštianske letisko za 464,5 miliardy forintov (zhruba 65 miliárd korún) britskej spoločnosti BAA.
Druhým faktorom je, že Malév pokračuje vo svojej reorganizácii a dostal pozvánku na členstvo v leteckej aliancii oneworld. To by dodatočne mohlo zvýšiť jeho hodnotu.
Malév v minulom roku znížili stratu pred zdanením na 1,3 miliardy forintov v porovnaní so 4,9 miliardy forintov v roku 2004. Spoločnosť očakáva, že v tomto roku sa jej podarí vymaniť z prevádzkovej straty. V prvých piatich mesiacoch tohto roka Malév zaznamenal zvýšenie počtu prepravených cestujúcich o 14 percent.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:33