StoryEditor

Odpad vydestilujeme

28.11.2006, 23:00
V areáli Atómových elektrární Mochovce dokončili prevádzku na spracovanie a likvidáciu kvapalných rádioaktívnych odpadov. Kapacitne je pripravená aj na odpad, ktorý bude vznikať v 3. a 4. bloku po dostavbe okolo roku 2013.

V areáli Atómových elektrární Mochovce dokončili prevádzku na spracovanie a likvidáciu kvapalných rádioaktívnych odpadov. Tie vznikajú najmä pri čistení primárnych vôd, ale aj pri ďalších technologických procesoch.
Investícia približne za miliardu korún pokryje potreby 1. aj 2. bloku elektrárne. Kapacitne je však pripravená aj na odpad, ktorý bude vznikať v 3. a 4. bloku po ich dostavbe a spustení okolo roku 2013.
Hovorca Jadrovej vyraďovacej spoločnosti Dobroslav Dobák potvrdil, že sa už skončili neaktívne skúšky zariadenia. Na rade je aktívna skúšobná prevádzka.
Kvapalné rádioaktívne odpady z jadrových blokov sa doteraz spracúvali do formy koncentrátu a ukladali do špeciálnych antikorových nádrží. Toto riešenie však bolo z dlhodobého hľadiska neperspektívne, a preto sa vybudovanie spracovateľského centra stalo pre elektráreň životnou nevyhnutnosťou.
V Mochovciach budú môcť ročne spracovať 870 kubíkov rádioaktívneho koncentrátu a ďalších 40 kubíkov kalov a sorbentov. V prvej fáze, ktorá sa začne v budúcom roku, však zariadenie bude využité iba na necelých dvadsať percent plánovanej kapacity. Tento podiel by sa mal postupne zvyšovať.
V novovybudovanom závode budú okrem toho dočasne skladovať aj niektoré pevné rádioaktívne odpady, ktoré sú určené na transport do špeciálneho spracovateľského centra v Jaslovských Bohuniciach.
Princíp spracovania tekutých rádioaktívnych odpadov spočíva vo viacerých zložitých technologických postupoch. Ich základom je úprava odpadov do formy vyhovujúcej na uloženie v Republikovom úložisku rádioaktívnych odpadov, ktoré je v Mochovciach v prevádzke od roku 2001.
Spracovaný odpad sa uzatvorí v špeciálnych oceľových sudoch. Tie sa následne vložia do veľkokapacitného vlákno-betónového kontajnera a zalievajú sa zmesou zahusteného koncentrátu, vápenného hydrátu a cementu. Výsledným produktom technologického procesu je masívny betónový kontajner spevnený aktívnou cementovou zálievkou.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:06