StoryEditor

Keď Kremeľ dýcha na krk

26.12.2006, 23:00
Rusko zažíva investičný rozmach ako už dávno nie. Do krajiny do konca septembra prišiel zahraničný kapitál v hodnote 130 miliárd dolárov, v prepočte 3,4 bilióna korún, z čoho 64 miliárd dolárov v priamych investíciách.

Rusko zažíva investičný rozmach ako už dávno nie. Do krajiny do konca septembra prišiel zahraničný kapitál v hodnote 130 miliárd dolárov, v prepočte 3,4 bilióna korún, z čoho 64 miliárd dolárov v priamych investíciách, píše denník Die Welt.
Investorov neodplašil ani prípad Jukosu. Rusko nestráca príťažlivosť ani napriek tomu, že Kremeľ zase začína šliapať zahraničným podnikom na otlak. Nedávno to bol prípad projektu Sachalin 2, v ktorom koncern Royal Dutch/Shell musel za 7,45 miliardy dolárov odstúpiť väčšinový podiel Gazpromu. Bol to lukratívny projekt, keďže toto pole obsahuje odhadom 150 miliónov ton ropy a 500 miliárd kubíkov zemného plynu.

Kremeľ útočí
Všetko sa nesie v znamení obvinení, že koncerny údajne porušujú zásady ochrany životného prostredia. A teraz sa Moskva zamerala aj na francúzsky Total, britský BP a americký ExxonMobil. Ministerstvo prírodných zdrojov teraz rozhodne, či Total stratí svoje ťažobné licencie na sibírske ropné pole Čarjaga, keďže podľa denníka Die Welt vraj ťaží primálo ropy.
Rusko-britský spoločný podnik TNK-BP stojí pred voľbou, buď prijme Gazprom ako väčšinového akcionára v ťažbe plynu na poli Kovykta, alebo mu hrozí odňatie licencií. Podobné mračná sa sťahujú aj nad ExxonMobilom. Gazprom má záujem o vstup do projektu Sachalin 1, kde má americký koncern a japonský Sodeco po 30 percentách, indický ONGC a ruská Rosnefť po 20 percentách.

Desať omylov
Investori sa v prípade Ruska dopúšťajú závažných omylov. Denník Die Welt ich zhrnul do desiatich bodov. Napríklad, nie je pravda, že problémy má investor v oblasti ťažby nerastných surovín. Svedčí o tom príklad švédskej IKEA, keďže údajne porušila protipožiarne smernice, a tak bohatú vianočnú sezónu si užila iba jej lokálna konkurencia.
Mnohí si myslia, že Rusko je na ceste k právnemu štátu. Omyl. Neopodstatnené obvinenia, útoky na súkromný majetok, vydieranie a korupcia sú na bežnom poriadku. Ruská mafia nezomrela, o čom svedčí séria objednaných vrážd prominentných osôb, dokazuje Die Welt. Korupcia je jav natoľko bežný, že sa nad ním už málokto pozastavuje. Hrá tu úlohu aj tzv. štátne výpalníctvo, keď nové podniky pravidelne navštevuje milícia, hygienici či požiarnici a svoju prehnanú starostlivosť zmiernia až po vyplatení príslušnej čiastky.
Rovnako aj vplyv tajnej služby neupadá. Presvedčil sa o tom Siemens, keď chcel neúspešne prevziať väčšinu v najväčšom výrobcovi turbín a dôležitom armádnom dodávateľovi Silovyje mašiny. Tajná služba FSB projekt vetovala a protimonopolný úrad tomu dodal oficiálny štatút. Navyše jej príslušníci zastávajú dôležité verejné funkcie, nehovoriac už o minulosti prezidenta Vladimira Putina.

Desať omylov

1. Zahraniční investori sú nedotknuteľní
2. Problémy má iba ten, kto hrá poker o nerastné suroviny
3. Rusko je na ceste k právnemu štátu.
4. Rusko je pod Putinovou vládou menej byrokratické
5. Obchody v Rusku sú možné aj bez úplatkov
6. Ruská mafia je mŕtva
7. Vplyv tajnej služby na ekonomiku je preceňovaný
8. Ten, kto hrá na istotu, si nájde ruského partnera
9. Ešte stále je lacné investovať v Rusku
10. Rusko je otvorený trh

Prípad Jukos pokračuje
Ruské daňové úrady podali žalobu na audítorskú firmu PricewaterhouseCoopers (PwC) za to, že napomáhala Jukosu k daňovým únikom. Úrady obviňujú PwC z toho, že úmyselne vypracovala nesprávnu audítorskú správu. Firma mala údajne preskúmať aj dokumenty, ktoré sa neskôr stali základom pre odsúdenie Michaila Chodorkovského. PwC však chyby nahlásila iba vedeniu a v oficiálnej správe sa neobjavili, píše Financial Times Deutschland. Medzičasom bol Chodorkovskij predvolaný na nový výsluch a jeho advokáti počítajú s novými žalobami.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 17:29