StoryEditor

Oceliarske giganty smerujú na východ

20.10.2005, 00:00
Najväčšie oceliarske koncerny vo svete sú pripravené ovládnuť oceliarsky sektor v rozvíjajúcich sa ekonomikách, kde plánujú v najbližších rokoch investovať väčší objem peňazí. Oceliarske giganty uvažujú napríklad o Indii, Číne, Latinskej Amerike a východnej Európe.

Najväčšie oceliarske koncerny vo svete sú pripravené ovládnuť oceliarsky sektor v rozvíjajúcich sa ekonomikách, kde plánujú v najbližších rokoch investovať väčší objem peňazí. Oceliarske giganty uvažujú napríklad o Indii, Číne, Latinskej Amerike a východnej Európe, uviedla agentúra AFP.
Len pred niekoľkými dňami oznámili už dvaja najvýznamnejší hráči v oceliarskom sektore -- spoločnosť Mittal Steel so sídlom v Holandsku a firma Arcelor -- multimiliónové investičné projekty.
V Indii narodený britský miliardár Lakšmi Mittal, ktorého rodina vlastní holandskú oceliarsku skupinu nesúcu jeho meno, minulý týždeň predstavil nový plán spoločnosti, ktorý počíta s investíciou vo výške deväť miliárd dolárov (7,5 mld. eur) do výstavby oceliarne v severovýchodnej časti Indie s produkciou 12 miliónov ton ocele ročne. Pre Indiu to bude znamenať druhú najvýznamnejšiu zahraničnú investíciu v oceliarskom sektore. Ako prvá prišla do Indie juhokórejská spoločnosť POSCO, ktorá v krajine na severovýchodnom pobreží investovala 12 miliárd dolárov (10 mld. eur).
Medzitým však ani najväčší konkurent Mittalu, spoločnosť Arcelor, neostáva bokom. Jeho pozornosť sa v súčasnosti sústreďuje najmä na akvizície, kam treba započítať aj jej záujem o ukrajinskú oceliareň Krivorožstal, ktorej privatizáciu sa však ukrajinskí poslanci usilujú zastaviť.
"Mittal a Arcelor sú na dobrej ceste získať významné podiely na rýchlo sa rozrastajúcich trhoch, akými sú dnes napríklad India alebo Čína," poznamenal analytik Thierry Lefrancois zo spoločnosti Natexis Capital. Arcelor sa okrem Indie, Ukrajiny a Číny zaujíma aj o Turecko a Latinskú Ameriku. Napriek tomu, že minulý týždeň sa Arceloru nepodarilo uspieť pri čiastočnej privatizácii tureckej spoločnosti Erdemir, oceliarne sa Turecka, kde pôsobia už 15 rokov, nevzdávajú. Okrem toho ešte začiatkom októbra sa podarilo spoločnosti rozbehnúť operácie v Brazílii prostredníctvom firmy Arcelor Brasil. V Číne Arcelor rokoval s miestnymi spoločnosťami niekoľko mesiacov, na tomto trhu sa však ako prvý presadil jeho konkurent Mittal, ktorý v januári získal ako prvá zahraničná oceliarska spoločnosť podiel v čínskej štátnej spoločnosti Hunan Valin.
"Oceliarsky sektor môže očakávať počas nasledujúcich 10 až 15 rokov rast, avšak musí byť neustále v strehu, aby nedošlo k nadprodukcii, varoval Lefrancois.
Expert na oceliarsky sektor z Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj varoval, že nadprodukcia by mohla následne viesť k rozsiahlemu zatváraniu neprofitabilných oceliarní, k čomu museli pristúpiť pred pár rokmi viaceré spoločnosti v Európe a Severnej Amerike.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:05