StoryEditor

Irán plánuje vlastný plynovod

28.07.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Irán sa dohodol s Ukrajinou na vybudovaní plynovodu zo svojich nálezísk do európskych krajín, ktorý by obchádzal Turecko.
Irán má po Rusku druhé najväčšie zásoby tejto energetickej suroviny na svete V programe iránskej televízie to uviedol námestník ministra ropného priemyslu Hadí Nedšád-Hosajnian.
Dodal, že Teherán sa rozhodol pre Ukrajinu po zlých skúsenostiach s Tureckom. Ankara odmietla dohodnuté iránske dodávky plynu, lebo sa jej zdal pridrahý. Namietala proti jeho kvalite a prerušovaniu dohodnutej plynulosti dodávok. Iránskym plynovodom by malo prúdiť do Európy ročne 20 miliárd kubických metrov zemného plynu. Termín jeho výstavby a sprevádzkovania zatiaľ nie je známy.
Rakúsky ropný koncern OMV sa v súčasnosti zaoberá projektom plynovodu Nabucco, ktorý je dlhý 3 300 kilometrov a privádzal by plyn z Turecka cez Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko do Rakúska a ďalších západných krajín. Náklady na jeho výstavbu sa odhadujú na 4,6 miliardy eur, čo je v prepočte takmer 180 miliárd korún. Plynovod OMV a jeho partnerov by mal byť sprevádzkovaný v roku 2011.
Podľa memoranda o porozumení medzi OMV a iránskou spoločnosťou NIGEC, ktorá vyváža plyn, partner Rakúšanov vyjadril zásadnú vôľu napojiť svoje zdroje plynu na Nabucco.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:39