StoryEditor

Topánky putujú do celého sveta

10.04.2003, 00:00

Ecco Slovakia Martin, dcérska spoločnosť dánskej firmy Ecco, má tento rok v pláne vyrobiť 2,5 mil. párov obuvi. Martinský výrobca pritom celú produkciu vyváža, najmä do krajín Európy a USA. Za päť rokov existencie Ecco Slovakia už vyrobil okolo 5,5 mil. párov dámskej a pánskej obuvi vysokej kvality. Vo fabrike, ktorá v súčasnosti zamestnáva približne 900 pracovníkov, pracujú v trojzmennej prevádzke.
Podľa vyjadrenia vedúcich predstaviteľov spoločnosti, v tomto roku majú v pláne investovať do budov a nových technológií 262 mil. Sk. Je to v súlade s podnikateľským zámerom, ktorý uvažuje o tom, že vo firme nebudú rozširovať výrobnú plochu, ale zamerajú sa hlavne na skladové hospodárstvo.
Napriek tomu, že v predchádzajúcich rokoch v regióne Turca dominovala predovšetkým strojárska produkcia, zamestnanci obuvníckej firmy si pomerne rýchlo osvojili novú výrobnú technológiu a mnohí spĺňajú kvalifikačné i jazykové predpoklady. Vedenie Ecco Slovakia stavilo na rekvalifikáciu ľudí, zvýšenie pracovnej disciplíny a na dobrý sociálny program. Jeho dôležitou časťou je napríklad v regióne bezkonkurenčné závodné stravovanie. Firma zamestnancom prispieva aj na doplnkové dôchodkové poistenie.
Materská spoločnosť Ecco plní svoj zámer, s ktorým prišla na Slovensko. V Martine vybudovala moderný závod a poskytla svoje know-how. "Pri svojich aktivitách by sme privítali väčšiu podporu pri tvorbe pracovných síl, čo je dôležité z hľadiska našej konkurenčnej schopnosti. Taktiež sa chceme vyhnúť niektorým byrokratickým prieťahom," povedal finančný riaditeľ martinskej spoločnosti Jozef Valach.
Podniky kožiarskeho a obuvníckeho priemyslu hospodárili v minulom roku so ziskom pred zdanením 555,9 mil. Sk, pričom tržby vo vývoze vzrástli o 18,7 % a v priemyselnej činnosti o 14,8 %. V ostatných rokoch sa na Slovensku vyrobilo zhruba 10 mil. párov obuvi, čo predstavuje zhruba 6 % priemyselnej produkcie. Zahraničný kapitál má zastúpenie v dvoch tretinách firiem. Vyše 90 % topánok vyrobených na Slovensku sa vyváža.
Vybrané ekonomické ukazovate spoločnosti Ecco Slovakia
2001 2002 2003 *
Objem výroby (mil.Sk) 1581 1693 2164
Investície (mil. Sk). 614 128 262
Počet vyrobených párov obuvi (mil. ks) 1,6 2 2,5
Zamestnanci (počet) 787 892 956
* plán
Zdroj: Ecco Slovakia, a. s.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:11