StoryEditor

Prešovská textilka končí

12.10.2007, 00:00

Na Odevné závody kapitána Nálepku Prešov vyhlásil súd konkurz. Konkurzná správkyňa Valéria Dzurenková oznámila úradu práce prepustenie všetkých štyristoštyridsať zamestnancov. Dôvodom sú vysoké prevádzkové náklady firmy. Zatiaľ nie je známy termín, aj keď sa hovorí o bezodkladnom rozviazaní pracovného pomeru.
Riaditeľka Mária Migašová ešte pred vyhlásením konkurzu dúfala, že textilka by mohla prežiť v menšej podobe. Potrebovala by však asi osem miliónov na investície do zníženia energetickej náročnosti výroby. Hovorca Krajského súdu v Prešove Michal Drimák uznesenie o konkurze zatiaľ nechcel potvrdiť, keďže ešte nebolo zverejnené v Obchodnom vestníku.
Textilka sa dostala do krízy, ktorá prepukla pred dvoma týždňami čiastočným a neskôr úplným zastavením výroby, vinou ázijskej konkurencie. Kľúčový odberateľ Induyco zo Španielska začal spolupracovať s čínskym producentom a ten zobral podniku sedemdesiat percent výkonov, ktoré nedokázal nahradiť.
Podniku ostal len jediný vážnejší odberateľ, francúzska firma Bernard Zins, ktorý by bol schopný dať prácu pre asi stovku ľudí. Tržby z tejto činnosti však nestačili ani na režijné náklady.
Spoločnosť sa špecializovala na produkciu pánskej konfekcie, najmä obleky, saká, nohavice, vesty, plášte a preferovala spoločenské a voľnočasové oblečenie. Spolupracovala s partnermi zo Španielska, z Talianska, Francúzska, Nemecka, Rakúska, Fínska a Česka. Asi päť percent výroby predávala na domácom trhu.
Odevná tradícia v Prešove bola založená v roku 1938 vznikom firmy Magura, ktorá sa po znárodnení zmenila na štátny podnik. V polovici deväťdesiatych rokov ho sprivatizoval brat expredsedu parlamentu Jozefa Migaša Dušan. V roku 2005 skončil podnik prvýkrát v konkurze.
Výrobu sa však prenesením na inú firmu, ako i obmedzením zamestnanosti, podarilo dočasne zachrániť. Podľa obchodného registra je v súčasnosti jej jediným spoločníkom a konateľom Juraj Madej z Vranova nad Topľou. Vlani skončili OZKN hospodárenie s miernym ziskom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:22