StoryEditor

SlovBus sa presadzuje v Kazachstane

20.01.2003, 23:00

Výrobca autobusov SlovBus, a. s., Nové Mesto nad Váhom, by mal v tomto roku dodať do Kazachstanu 10 až 20 autobusov. "Ide o turistické autobusy a autobusy pre prímestskú dopravu. Cena prvého je 6 mil. Sk, druhého 4,5 mil. Sk," povedal riaditeľ spoločnosti Mikuláš Tancár. Ako dodal, jeden autobus mali vlani na testoch aj v Rusku a v súčasnosti čakajú na vyjadrenie záujemcov. Pri realizácii dodávky pre Kazachstan bude SlovBus dodávať autobusy postupne, pričom na 1. štvrťrok má objednávky aj z ČR. Výrobca autobusov z Nového Mesta nad Váhom rokuje aj s podnikmi Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) o účasti na obnove ich vozového parku, z ktorých každý potrebuje ročne priemerne 15 až 30 nových autobusov. SlovBus v Novom Meste je montážny závod, ktorý pri finalizácii výrobkov používa subdodávky ďalších podnikov. Medzi najvýznamnejších dodávateľov patrí Strojstav, a. s., Nové Mesto nad Váhom, PPS Detva, a. s., a Jamot Motory, a. s., Jablonec nad Nisou. Podľa predbežných hospodárskych výsledkov minulý rok firma dosiahla celkové tržby 200 mil. Sk.
Druhý slovenský výrobca autobusov, S.A.O., s. r. o., Lučenec, má tento rok v pláne vyrobiť minimálne 40 autobusov. Väčšinu produkcie by mali odobrať podniky SAD, časť majú kúpiť súkromní prepravcovia a ostatok pôjde na export. Ako už HN informovali, S.A.O. pripravil pre odberateľov dve novinky -- 12-metrový luxusný zájazdový autobus a 9,5-metrový 37-miestny autobus, pričom oba typy jazdia na podvozkoch Mercedes. Mestské, prímestské a diaľkové autobusy nižšej kategórie predáva S. A. O. pod značkou Novoplan. Podnik dokáže pripraviť aj ekonomickejšie verzie autobusu podľa požiadaviek zákazníka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:05