StoryEditor

EADS zmení odmeňovanie manažérov

10.10.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Generálny riaditeľ európskej strojárskej skupiny European Aeronautic Defence and Space Company (EADS) Louis Gallois chce zastaviť program akciových opcií ako odmeny pre manažérov. Šéf materskej firmy Airbusu pre francúzsky denník Le Monde označil tieto odmeny za lotériu. Gallois preto odporučí, aby odmeny pre manažérov boli transparentnejšie. Generálny riaditeľ chce rozšíriť terajší systém, keď firma zamestnancom dáva akcie bezplatne. Podľa šéfa EADS by to v budúcnosti mala byť jediná forma bonusu mimo výplaty.
Gallois tiež vyzval, aby sa určili nové pravidlá na predaj darovaných akcií, aby sa obmedzilo riziko zneužitia dôverných podnikových informácií pri akciových obchodoch. Načasovanie predaja by sa podľa neho malo hlásiť vopred alebo by sa mal povoliť až po tom, čo manažér odíde z firmy.
Gallois svojím vyhlásením do veľkej miery reaguje na predbežné rozhodnutie francúzskeho dozoru nad finančným trhom (AMF), podľa ktorého bolo v EADS rozsiahle nedovolené obchodovanie s akciami, pri ktorom sa zneužili dôverné informácie. Úrad ešte minulý týždeň poslal správu parížskej prokuratúre. Ide o záver dlhodobého vyšetrovania akciových transakcií, ktoré medzi novembrom 2005 a marcom 2006 uskutočnilo 21 vysokopostavených manažérov podniku.
Na úplné prešetrenie vyzval včera aj francúzsky prezident Nicolas Sarkozy a pred ním aj ministerka financií Christine Lagardeová.
Po zverejnení správy sa objavili na verejnosti názory, aby sa akciové opcie vo Francúzsku zakázali zákonom. Prezident Sarkozy oznámil, že sa uvažuje o tom, aby sa na príjmy z týchto opcií zaviedla nová daň.
Šéf opozičných socialistov François Hollande pritom v nedeľu vyzval, aby sa systém opčných odmien zrušil úplne. Manažéri majú totiž v danom systéme možnosť kúpiť akcie k určitému dátumu za danú cenu, spravidla so zľavou. Opčný program v EADS vyvolal však pochybnosti po tom, čo firma zverejnila, že projekt jej obrieho dopravného lietadla A380 sa proti plánu oneskorí a jej akcie vzápätí výrazne spadli. Zistilo sa totiž, že manažéri a niekoľkí veľkí akcionári predali akcie tesne predtým, než firma tento odklad verejne vyhlásila.
Denník Le Figaro už skôr informoval, že popri 21 vedúcich osobností zo spoločnosti EADS sú obvinení z nezákonného obchodu aj nemecká firma DaimlerChrysler a francúzska skupina Lagardere. Francúzska vláda drží v EADS významný 15-percentný podiel.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:14