StoryEditor

Ekologické novinky

14.01.2008, 23:00

Opel Flextreme
Nemecká automobilka Opel predstavila aj v Detroite svoj hybridný automobil Flextreme. Po prvýkrát ho automobilka predstavila v septembri vo Frankfurte. Auto poháňajú lítiovo-iónové batérie s hmotnosťou od 180 až 200 kilogramov a môžu byť napájané z bežnej elektrickej siete. S naplnením vydržia 55 kilometrov, čo by podľa Opelu malo vydržať na cestu do práce a domov.

Cadillac Provoq
Automobilka General Motors, pod ktorú patrí aj Opel, predstavila na autosalóne aj ďalší model vozidla s lítiovo-iónovou batériou a vodíkovými palivovými článkami.

Dodge, Chrysler
Chrysler predstavil svoj nový model na rok 2009 pod názvom Dodge. Ide o úsporný hybridný pickup, ktorý dokáže takisto jazdiť na lítiovo-iónové batérie, ale môže v zhoršených podmienkach prejsť na klasický palivový pohon.

Fisker Karma
Americký výrobca vozidiel malých sérií Fisker ponúka model športového vozidla za stotisíc dolárov (v prepočte vyše 2,2 milióna Sk), ktorého batéria je rovnako dobíjaná z bežnej elektrickej siete. Auto dokáže po dobití prejsť 80 kilometrov, pričom dokáže dosiahnuť najvyššiu 200-kilometrovú rýchlosť.

SmartForTwo
Automobilka Mercedes patriaca pod Daimler šokovala Američanov svojím známym modelom miniauta SmartForTwo na hybridný pohon na niklovo-kobaltové batérie. Bez dobitia vydržia jazdiť 104 kilometrov, batéria sa nabíja 3,5 hodiny. Daimler oznámil, že by chcel auto predávať od roku 2010.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:29