StoryEditor

Blízky východ nám otvára dvere

11.11.2008, 23:00

Podnikanie v štátoch Arabského zálivu naráža na množstvo predsudkov. Naše firmy sa tak pripravujú o možnosť vstúpiť na trh, kde sú spotrebitelia hladní po európskych produktoch a sú za ne ochotní zaplatiť. Arabský trh by však už v blízkej budúcnosti mohol slúžiť ako alternatíva stagnujúceho dopytu v západnej Európe a Spojených štátoch. K zintenzívneniu kontaktov by malo prispieť aj včerajšie Slovensko-arabské exportné fórum.

Nové exportné teritóriá
Trh krajín Arabského polostrova nie je pre našich podnikateľov úplnou neznámou. V minulosti tu pôsobilo viacero slovenských firiem, najmä z oblasti energetiky, stavebníctva, strojárskeho a elektrotechnického priemyslu. Svoje aktivity tu vyvíjali spoločnosti ako Váhostav, SES Krompachy či SES Tlmače. "V súčasnosti finančná podpora od štátu nie je veľmi výrazná, preto v regióne Blízkeho východu pôsobia len firmy, ktoré majú dostatočný finančný i ľudský kapitál,“ povedal pre HN Juraj Šumichrast, riaditeľ sekcie zahraničného obchodu agentúry Sario. Viac exportu smerujúceho do tejto oblasti je aj želaním vlády. "Až 80 percent nášho vývozu dnes smeruje na trhy Európskej únie, kde nám v poslednom období padajú kontrakty a riziko sa zvyšuje. Potreba preorientovať náš export silnie,“ myslí si Štefan Veselovský, člen rady Eximbanky.

Priestor je veľký
Jednotný trh šiestich arabských krajín - Bahrajn, Katar, Kuvajt, Omán, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty, ponúka našim spoločnostiam nielen silný dopyt podporený petrodolármi, ale aj priestor na investičné aktivity. V budúcnosti chce toto regionálne zoskupenie zaviesť spoločnú menu, čo by malo pritiahnuť viac záujmu investorov. Najväčšiu perspektívu má v súčasnosti liberálny Bahrajn, ktorý je vnímaný ako vstupná brána do celého regiónu. "Budúci rok chystá Bahrajn 20 tendrov prevažne na veľké energetické projekty. Päť z nich vidíme ako reálne pre slovenské firmy,“ objasnil Šumichrast. Ide o investície do energetiky, výstavby infraštruktúry a projekt zatrávňovania Bahrajnu. Arabský trh je však zaujímavý aj pre exportérov potravín, elektroniky či nábytku. V minulom roku sa do šestky krajín vyviezli vozidlá za viac ako tri miliardy korún a elektronika za takmer pol miliardy korún. Miestny trh je však zaujímavý aj pre exportérov potravín, mechanických zariadení či nábytku. Krajiny sú takmer úplne závislé od dovozu potravín i ďalších výrobkov. "Náš trh je veľký a otvorený. Investorom môžeme ponúknuť lacnú ropu, nízke mzdové a energetické náklady a daňové zvýhodnenia,“ povedal pre HN šejk Khalifa Ahmed Khalifa Al Mannai, prezident euro-arabského obchodného centra.
V regióne Blízkeho východu pôsobila tri roky spoločnosť Slovak Telekom, ktorá tu zabezpečovala dodávku konzultačných služieb. "Tím našej spoločnosti tu do mája tohto roku koordinoval väčšinu činností vznikajúceho telekomunikačného operátora,“ približuje aktivity slovenského podniku jeho hovorkyňa Jana Burdová. Slováci sa na Arabskom polostrove realizujú aj v rámci projektov Obnova Iraku a Obnova Libanonu. Podľa hovorkyne Sario Jany Murínovej v rámci prvého z projektov poskytuje trenčianska spoločnosť Bost proces výcviku technických odborníkov v oblasti výroby pitnej vody a spracovania odpadovej vody.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:51