StoryEditor

Volkswagen je späť. Prijme ľudí

O pár týždňov bratislavský závod Volkswagen Slovakia zamestná prvú asi stovku ľudí, ktorí sa budú podieľať na výrobe nových modelov áut Volkswagen Up!, Space Up! a Seat. Začnú pracovať na nových technológiách. V rámci uvedenia nových modelov na trh vznikne v Bratislave aj nová karosáreň i lakovňa. Do dvoch rokov by tak malo popritom vzniknúť nových až 1 500 pracovných miest a počet vyrábaných áut narastie na štyristotisíc. Small Family cars k nám už priťahujú aj prvých subdodávateľov zo zahraničia.

Nové modely však nemajú vytlačiť obrie SUV-čka z devínskeho závodu. "Výroba pôvodných modelov ostáva aj naďalej vo VW Slovakia,“ skonštatoval hovorca závodu Vladimír Machalík.

Fico: najlepšia správa v kríze
Premiér Robert Fico spolu s predsedom Predstavenstva Volkswagenu Slovakia Andreasom Tostmannom včera predstavili nové modely malých rodinných áut, čím definitívne "spečatili“, že produkcia mestských vozidiel bude súčasťou fabriky v Devínskej Novej Vsi. "V rámci celokoncernovej súťaže práve Slovensko získalo výrobu nových áut,“ povedal Tostmann a dodal, že sme v tomto smere jedinou krajinou, ktorá bude v jednom závode súčasne produkovať päť modelov áut.

Troj- a päťdverové vozidlá sa budú vyrábať pod značkami VW, Škoda a Seat a prvé z nich závod opustia v roku 2011, plná výrobná kapacita je však plánovaná na rok neskôr.

Investícia tristoosem miliónov eur, na ktorú štát udelil daňové úľavy 14 miliónov eur, zabezpečí, aby popri modeloch Audi Q7, Porsche Cayenne a Touareg z nášho závodu štartovali aj Seaty a Upy. "Slovensko je závislé od automobilového priemyslu, s ním stúpa aj padá, rastie aj klesá. Som preto rád, že sa výroba umiestnila na Slovensku,“ vyjadril sa včera Fico. Podľa neho k tomu dopomohlo okrem dotácie aj zavedenie šrotovného a kvalifikovaná pracovná sila. Analytička Poštovej banky Eva Sárazová však pre HN tvrdí, že by nebolo na škodu, keby bola naša ekonomika diverzifikovanejšia. "V tom prípade by sme boli v časoch slabšieho dopytu menej závislí od zahraničného dopytu,“ hodnotí Sárazová.

Náš HDP sa zlepší
Rozšírenie automobilovej výroby má pomôcť aj nášmu hrubému domácemu produktu. "Rozšírenie výroby vo VW by sa malo odraziť na lepších číslach priemyselnej výroby, tržieb a vývozu do zahraničia. Výraznejší dosah na našu ekonomiku očakávame až s rokom 2011,“ spresňuje Sárazová. Jej slová dopĺňa aj analytik UniCredit Bank Dávid Dereník, ktorý dopĺňa, že táto investícia by vývoj hrubého domáceho produktu mala ovplyvniť len mierne, "a to najmä v zásobách a podporou subdodávateľského sektora, ako sú montážne linky či stroje“.

Nová výroba k nám môže preto prilákať nových investorov, keďže sa ukazuje, že Slovensko je stále atraktívnou krajinou tak v oblasti výroby, ako aj v oblasti služieb. "V prípade služieb u nás vidíme stále výrazné nedostatky,“ spresnila Sárazová.

Začíname byť atraktívni
Nemecká skupina Benteler Automobiltechnik na Slovensku pripravuje novú prevádzku, ktorá sa bude špecializovať práve na dodávky pre bratislavskú fabriku. Investícia za približne 600-tisíc eur je situovaná v priemyselnom parku PTZP Eurovalley - Malacky a jej dokončenie je plánované na budúci rok, stavebné práce by sa mali začať už v jeseni.

Firma sa bude zaoberať zváraním plechových výliskov, ktoré automobilky používajú ako výstuhy karosérií a objem výroby by mal mať kapacitu 1,3 milióna zvarených výstuh.

Naša redakcia sa včera pokúšala získať bližšie podrobnosti o tomto zámere v českej dcérskej spoločnosti Benteler Automotive, ktorá projekt koordinuje. Podľa prokuristu Ondřeja Kouta však nie sú v tejto fáze oprávnení poskytovať o pripravovanej investícii akékoľvek informácie. Podľa zdroja HN však väčšina produkcie z Malaciek bude určená práve pre Upy!. Koľko pracovných miest v závode vznikne, zatiaľ spoločnosť nezverejnila.



Zmeny vo Volkswagene
- počet vyrobených áut sa zvýši na 400 tisíc
- prijme sa nových 1 500 ľudí
- prvá stovka sa prijme v druhom polroku 2009
- k trom modelom pribudnú ďalšie dva
- nové modely vyjdú v roku 2011

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:36