StoryEditor

Vznikla nová letecká jednotka

16.04.2008, 00:00

Americké aerolínie Delta Air Lines a Northwest Airlines (NWA) potvrdili v pondelok večer svoje spojenie, čo znamená vznik novej najväčšej leteckej spoločnosti na svete. Napriek nesúhlasu pilotov menšieho Northwestu, ktorí sa zatiaľ nedohodli na takzvanom hodnostnom zaradení, vedenie Delty potvrdilo, že formou výmeny akcií preberie Northwest Airlines za približne 3,1 miliardy dolárov (63,4 miliardy Sk). Nová spoločnosť bude operovať pod menom Delta a povedie ju jej súčasný výkonný riaditeľ Richard Anderson. Ten však v minulosti pracoval ako šéf Northwestu než koncom augusta minulého roka nastúpil do vedenia Delty. Len osem mesiacov na to obe spoločnosti dáva pod jednu strechu. Ako informovala CNN, spojená firma v hodnote 35 miliárd dolárov si ponechá všetkých deväť hlavných letísk v USA, Európe aj Ázii, cez ktoré bude zabezpečovať lety do vyše 390 destinácií v 67 krajinách.
Niektorí analytici sú však presvedčení, že rozhodnutie Delty a Northwestu je iba prvým krokom k ďalšej konsolidácii leteckého sektora, ktorý v poslednom období zaťažujú rastúce ceny ropy. Ako informovalo americké ministerstvo energetiky, priemerné ceny leteckého benzínu vzrástli za prvé dva mesiace tohto roka o 55 percent a v marci išli hore o ďalších 22 percent.
Aj keď letecké firmy si takto riešia rastúce náklady a zdá sa, že by to mohlo spieť k poklesu cien leteniek, v skutočnosti by mohli ešte vzrásť. Menej aerolínií na trhu totiž oslabuje konkurenciu a niektorí experti sa domnievajú, že za Delta a NWA budú nasledovať ďalšie spoločnosti, čo ešte viac monopolizuje trh.
Už skôr sa hovorilo, že po spojení Delty a NWA môže nasledovať obdobný krok aj od Continentalu a United Airlines. Doteraz sa o rokovania nepokúšali pre tzv. zlatú akciu, ktorú v Continentale vlastnil Northwest. Po spojení s Deltou však toto veto padá a prípadnej fúzii ďalších dvoch amerických aerolínií už nestojí nič v ceste. Podľa analytikov tak nie je vylúčené, že spolu s American Airlines postupne ostanú na americkom trhu iba tri veľké aerolínie kontrolujúce 80 percent trhu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 22:28