StoryEditor

Francúzi chcú dať Zentive Hlohovec pat

19.05.2009, 00:00

Francúzsky farmaceutický koncern Sanofi-Aventis, ktorý sa stal v polovici marca majoritným akcionárom výrobcu generických liekov Zentiva N.V. , zatiaľ neovládol plných sto percent spoločnosti. Hoci sa koncom apríla už Zentiva N.V. stiahla z burzy, naďalej zostáva napríklad takmer desať percent akcií jej dcéry Zentiva Hlohovec v rukách drobných akcionárov. "K vykúpeniu akcií už došlo prípadne v dohľadnej dobe dôjde aj v dcérskych spoločnostiach Zentivy N.V. v Rumunsku a Turecku. Aj na Slovensku by to väčšina akcionárov Zentivy Hlohovec prijala. Terajší stav je pre nás neprijateľný. Väčšinový akcionár Zentivy Hlohovec nepristupuje k minoritným akcionárom partnersky. Ak je nám upieraná možnosť mať zastúpenie v dozornej rade a podieľať sa na efektívnej kontrole spoločnosti, potom sme za vykúpenie akcií, ale po férovej cene," načrtol pre HN zákulisie problémov Dušan Mihaleje z advokátskej kancelárie Vivid Legal, ktorá zastupuje v Zentive Hlohovec jej druhého najväčšieho akcionára (po Zentive N .V.), spoločnosť Jonaza Trading.

Sanofi nekomentuje
Hoci včera materský koncern v Amsterdame riešil otázku výkupu akcií, netýkalo sa to slovenskej divízie. Slovenskí akcionári pritom zvolali mimoriadne valné zhromaždenie Zentivy Hlohovec, na ktorom očakávajú najmä oznámenie zámerov Zentivy N.V., ako aj jej väčšinového vlastníka. Sanofi-Aventis však zatiaľ vo svojich plánoch so slovenskými akcionármi naznačuje status quo.

"V prípade Česka platí aj pre drobných akcionárov ponuka 1150 korún za akciu, tak ako bola pôvodne. V prípade Slovenska nemáme, čo by sme oznámili. Máme tu 90 percent akcií, nie je zatiaľ dôvod na sqeeze out (vykúpenie akcií), takže verejne komentovať nebudeme, aká bude naša ďalšia pozícia ako väčšinového vlastníka v Zentive Hlohovec," povedal pre HN hovorca francúzskeho farmaceutickej jednotky Jean-Marc Podvin.

"Je otázne, ako dlho mu bude vyhovovať mať na Slovensku drobných akcionárov, ktorí mu môžu robiť obštrukcie. Na druhej strane nemusí mať potrebu vykupovať úplne všetky akcie, pretože celú skupinu už pohodlne ovláda," podotkol pre HN analytik českej spoločnosti Cyrrus Karel Potměšil.

Čudné praktiky
Drobní akcionári, ktorých počet presahuje osem tisíc, však vlastnia v Zentive Hlohovec skoro 150 tisíc akcií. "Zentiva Hlohovec je v rámci skupiny Zentiva zlatou nosnicou, ktorá generuje vyše 70 percent čistého zisku skupiny. Ak za rok 2008 dosiahol čistý zisk skupiny vyše 948 miliónov českých korún, Zentiva Hlohovec sa na ňom podieľala 748 miliónmi slovenských korún (v prepočte takmer 25 miliónov eur)," spresňuje Mihaleje. Dôvod, prečo sa minoritní akcionári chcú svojich akcií zbaviť, sú podľa neho jednak určité praktiky väčšinového akcionára a jednak obavy z budúceho vývoja. V minulých rokoch bola totiž dividendová politika podriadená záujmom skupiny. Akcionári mali podozrenie nielen na "redistribúciu" hlohoveckého zisku v rámci skupiny, najmä na nie príliš ziskové akvizície v Rumunsku a Turecku, ale aj na nejasnú obchodnú spoluprácu medzi Zentivou Internacional (ktorá je plne pod kontolou Zentivy N.V.) a slovenskou Zentivou Hlohovec. Tá totiž cez ňu realizuje až 91 percent predaja svojich produktov, no nie vždy za najvýhodnejších podmienok, najmä pokiaľ ide o takzvané spätné bonusy (akási provízia z predaja výrobkov). Okrem toho Brusel povolil Sanofi-Aventis koncentráciu len za podmienok zrušenia produkcie niektorých výrobkov, čo môže mať dopad aj na Hlohovec.

Aká bude cena?
"Výhodou", po ktorej Sanofi zjavne siahlo, je, že na Zentivu Hlohovec nemožno celkom "našiť" zákon o vykúpení akcií, keďže sa od roku 2004 neobchoduje na bratislavskej burze. Vtedy sa však ponuka na odkup pohybovala na úrovni 1534 korún na akciu. Ak by však predsa len k výkupu došlo, otázna by bola cena. Síce by ponuke predchádzalo ohodnotenie časti spoločnosti, no podľa analytika Cyrrusu nie je Sanofi pod tlakom. "Všetkým firmám nahráva situácia na trhu, kedy cena akcií na burzách klesá bez ohľadu na odbor. Sanofi-Aventis nebude mať potrebu ísť s ponukou nahor," tvrdí Potměšil.

Akcionári pritom očakávajú, že vzhľadom na ziskovosť hlohoveckej divízie by sa cena mala pohybovať niekde na úrovni 265,5 eur za akciu (v prepočte osem tisíc Sk). Sanofi by si tak musel pripraviť balík s vyše 39 miliónmi eur. Ako však tvrdí Mihaleje, táto čiastka len o málo presahuje ročný hrubý zisk Zentivy Hlohovec. "Komentovať to nebudeme," vyhlasuje hovorca Podvin.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:59