StoryEditor

Čína oficiálne vstúpila do WTO

11.12.2001, 23:00
Autor:
TASRTASR

Čína sa včera po 15-ročnom úsilí oficiálne stala členom Svetovej obchodnej organizácie (WTO), čím odštartovala novú etapu hospodárskych reforiem.
Súhlas so vstupom tejto najľudnatejšej krajiny sveta do organizácie vyjadrili všetci ministri členských krajín WTO. Optimizmus z víťazstva Pekingu však zatienili jeho hlavní obchodní partneri, ktorí vyjadrili obavy zo schopnosti Číny splniť prisľúbené záväzky. Samotní čínski predstavitelia sa zasa obávajú, že nevyhnutné reformy si vyžiadajú svoju obeť v podobe sociálneho nepokoja.
V každom prípade zahraniční investori s napätím očakávajú otvorenie gigantického 1,3-miliardového trhu voči zahraničnému obchodu a Peking si od členstva vo svetovej organizácii sľubuje lepšiu integráciu do svetového obchodu, ktorá by krajine mohla pomôcť pri transformácii na trhovú ekonomiku. Prvý krok smerom k otvoreniu svojej ekonomiky urobila komunistická Čína v roku 1978, keď povolila vstup súkromného sektora do niektorých štátom ovládaných oblastí domácej ekonomiky. Peking si postupne upevňoval pozíciu a Čína sa tak stala siedmou najväčšou obchodnou veľmocou vo svete.
Členstvo vo WTO znamená pre Čínu povinnosť presvedčiť chránené štátne podniky, komunistických vládnych činiteľov a zamestnancov, že vstup do organizácie pre nich znamená prínos. Čínsky premiér Ču Žung-ti v prejave pred čínskym ľudom obhajoval toto rozhodnutie a ubezpečil ich o jeho nevyhnutnosti. "Je to dôležitý symbol vstupu do novej fázy otvárania sa Číny okolitému svetu. Spĺňa základné dlhodobé záujmy Číny," povedal. Podľa analytikov by najviac vstupom do WTO mali získať zahraničné firmy a súkromný sektor v krajine, naopak, najviac pravdepodobne utrpia ľudia pracujúci v poľnohospodárskom sektore.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:12