StoryEditor

Dve čínske autá mieria na trhy únie

21.01.2008, 23:00
Autor:
SITASITA

Dva modely vozidiel vyrábané čínskymi automobilkami získali podľa denníka Automotive News schválenie na predaj v Európskej únii od budúceho mesiaca. Denník citoval Tatyanu Podkatelow, hovorkyňu nemeckého importéra China Automobile Deutschland. Malo by ísť o modely Zhejiang Jonway UFO a Shuanghuan Automobile CEO. Otázka predaja oboch modelov na európskom trhu je kontroverznou, pretože ich dizajn veľmi pripomína konkurenčné autá. UFO vyzerá ako športovo-úžitkový (SUV) model RAV4 vyrábaný japonskou Toyotou a CEO pripomína SUV model X5 od spoločnosti BMW.
BMW, ktoré napadlo predaj modelu CEO na európskych trhoch, stále verí, že súdy zakážu takýto predaj. Toyota uviedla, že sa nebude snažiť právnou cestou brániť predaju modelu UFO na európskych trhoch. Ako ďalej denník dodáva, veľké čínske automobilky sa pripravujú na expanziu do Európy v roku 2011, kedy splnia bezpečnostné a emisné kritériá. Najväčší čínsky súkromný výrobca automobilov Geely Automobile chce začať predávať svoj model CK v Európe do troch rokov, rovnako ako BYD Auto, ktoré chce predávať svoj malý hatchback F1 a sedan s hybridným pohonom F6 DM. Changfeng Motor, ktorý plánuje vytvoriť v Číne spoločný podnik s japonským Mitsubishi Motors, chce predávať SUV modely Liebao CS7 a CS6 a model Kylin, stredný minivan. Do dvoch -- troch rokov bude Changfeng exportovať autá "pravdepodobne najprv do Európy a potom do USA", citoval časopis Automobile Deutschland Ming Zenga, šéfa medzinárodného obchodu spoločnosti Changfeng.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:35