StoryEditor

Swiss Re bojuje so stratou

04.11.2008, 23:00

Švajčiarska zaisťovňa Swiss Reinsurance Co. sa v treťom kvartáli tohto roka prepadla do straty 304 miliónov švajčiarskych frankov, čo je viac než 6 miliárd korún (205 miliónov eur). V rovnakom období vlani pritom firma hospodárila so ziskom 1,5 miliardy frankov, teda takmer 31 miliárd korún. Príčinou extrémneho prepadu boli škody spôsobené hurikánmi Ike a Gustav, straty v divízii životného a zdravotného poistenia a odpisy majetku kvôli finančnej kríze. Posledné výsledky sú omnoho horšie než odhady analytikov, ktorí naopak očakávali zisk na úrovni 340 miliónov frankov, čo je takmer 7 miliárd korún.
Druhá najväčšia zaisťovňa na svete spresnila, že v poslednom štvrťroku musela odpísať investície za 572 miliónov frankov, teda 11,7 miliardy korún. Swiss Re navyše zasiahla finančná kríza omnoho silnejšie ako jej konkurenciu a jej odpisy v divízii finančných služieb dosiahli tri miliardy frankov, čo predstavuje viac ako 60 miliárd korún. Dôvodom strát je predaj zaistenia investorom do obligácií, ktorí sa snažia poistiť proti možným stratám trhu. V prípade, že obligácie rýchlo stratia svoju hodnotu, zaisťovňa musí vyplatiť škody, ktoré pomôžu investorom pokryť straty.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 15:22