StoryEditor

Zaznávaní Indovia zaskočili svetové firmy

01.01.2008, 23:00
Bratislava - Zatiaľ čo ešte koncom 20. storočia svetový biznis vnímal Indiu len ako krajinu vhodnú na investície zahraničných firiem, ostatné roky sa situácia začína obracať. Sú to indické spoločnosti, ktoré postupne začínajú byť vážnou konkurenciou známym západným firmám. Podľa nedávnych informácií poradenskej firmy Boston Consulting Group až 20 už dnes globálnych hráčov, ktorí nemajú problém vytlačiť v tendri ktorúkoľvek západnú firmu, pochádza z Indie, prekonáva ich len Čína, kde je takýchto spoločností vyše 40. Jednou z najrýchlejšie napredujúcich je Tata Group, ktorá posledné mesiace minulého roka výrazne zamiešala kartami najmä na automobilovom trhu.

Zatiaľ čo ešte koncom 20. storočia svetový biznis vnímal Indiu len ako krajinu vhodnú na investície zahraničných firiem, ostatné roky sa situácia začína obracať. Sú to indické spoločnosti, ktoré postupne začínajú byť vážnou konkurenciou známym západným firmám. Podľa nedávnych informácií poradenskej firmy Boston Consulting Group až 20 už dnes globálnych hráčov, ktorí nemajú problém vytlačiť v tendri ktorúkoľvek západnú firmu, pochádza z Indie, prekonáva ich len Čína, kde je takýchto spoločností vyše 40.
Jednou z najrýchlejšie napredujúcich je Tata Group, ktorá posledné mesiace minulého roka výrazne zamiešala kartami najmä na automobilovom trhu. Na jednej strane oznámila, že v januári predstaví v Naí Dillí najlacnejšie auto na svete (2 850 dolárov, 65 487 Sk) a v rovnakom čase sa už trhy pripravujú na oznámenie automobilky Ford Motor, že známe britské luxusné značky Jaguar a Land Rover prejdú tiež do rúk tejto spoločnosti. Ako koncom roka informovali na svojej stránke indické Hindustan Times, pre sviatky plánuje Ford oznámiť predaj v prvých dňoch nového roka. Hodnota akvizície sa odhaduje na 2,13 miliardy dolárov. Ak Ford akvizíciu oznámi, indický konglomerát vstúpi do roka 2008 s najlacnejším a zároveň s jednými z najdrahších áut na svete.

Kolonizácia naopak
Najväčšou akvizíciou, akú spoločnosť kedy uskutočnila a ktorou sa aj dostala do povedomia svetového biznisu, však bolo januárové prevzatie britsko-holandského oceliarskeho giganta Corus Group. Akvizíciu za 11,3 miliardy dolárov, ktorú uskutočnila Tata Steel, oceliarska firma spadajúca pod Tata Group, považovali niektorí experti za príliš veľké "sústo" pre Indov. Neprešiel však ani rok a vedenie Taty dokázalo spojiť oba manažmenty bez jediného problému.
Nedôvera voči Indom nebola iba záležitosťou pri akvizícii Corusu. Tata sa zaujíma aj o americkú sieť hotelov Orient Express Hotels, za ktorú podľa AP ponúka 2,5 miliardy dolárov. Americká firma však Indov šokovala vyhlásením, že "spojenie s nimi by poškodilo imidž značky". Pritom Tata Group už na americký trh s hotelmi vstúpila, keď najskôr v roku 2006 kúpila Ritz Carlton v Bostone a minulý rok Campton Place Hotel v San Franciscu. Napriek tomuto útoku záujem Taty o Orient Express trvá.
Znevažovanie sa ťahá prakticky od vzniku firmy. V roku 1907, keď jej zakladateľ Jamsetji Tata navrhol vyrábať oceľové nosníky pre indické železnice, vtedajší britský koloniálny správca Frederick Upcott vyhlásil, že "zožerie každý, ktorý Indovia vyrobia". Presne o sto rokov tá istá Tata kúpila Corus. To pritom nebola jej prvá britská akvizícia.
V roku 2005 kúpila britský chemický podnik Brunner Mond a omnoho väčší biznis urobila ešte v roku 2000, keď prevzala jedného z najväčších svetových výrobcov čaju Tetley Tea. Teraz sa chystá na Jaguar a Land Rover a navyše má v pláne kúpiť za takmer tri miliardy dolárov britskú banku Close Brothers Group.

Západní hráči to už majú ťažšie
Nielen Tata Group sa však čoraz viac presadzuje vo svete. Známejší konkurent Ratana Tatu, Lakšmi Mittal, vládne svetovej oceliarskej jednotke Arcelor Mittal (začiatkom decembra vstúpil aj na slovenský trh, keď prevzal slovenského výrobcu ferozliatin OFZ Istebné) a čoraz viac sa presadzuje aj najväčšia súkromná firma v Indii Reliance Industries ďalšieho miliardára Mukéša Ambaniho. Hlinikárenský podnik Hindalco získal za 6 miliárd dolárov kanadský Novelis. Spolu s ním je teraz Hindalco najväčším výrobcom valcovaných plechov na svete. Firma Suzlon porazila francúzsku Arevu v tendri na nemeckú RE Power, ktorú kúpila za 1,5 miliardy dolárov. Nakoniec, aby toho už spomínaní Briti nemali málo, indická UB Group dokázala, že aj Indovia môžu vyrábať škótsku whisky, keď kúpili jej škótskeho výrobcu Whyte & Mackay za 1,2 miliardy dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:12