StoryEditor

Chrysler zasponzoruje Terminátora

21.01.2009, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Americká automobilka Chrysler, ktorá je v dôsledku krízy jednou nohou v bankrote a musí sa spoľahnúť na vládnu pomoc, si značne zahráva s daňovými poplatníkmi. Kým z ich daní sa bude pumpovať pre ňu pomoc, vedenie sa rozhodlo, že časť z peňazí použije na sponzorstvo štvrtého dielu filmovej sci-fi série Terminátor.

Predstavitelia Chrysleru v noci na včera oznámili, že firma uzavrela dohodu, ktorá je vraj v konečnom dôsledku prospešná aj pre automobilku. Na záberoch sa totiž objavia jej modely. Koľko ju tento "špás“ vyjde, však odmietla zverejniť. "V lete príde do kín Terminátor 4 a my chceme byť jeho sponzormi,“ poznamenala mediálna riaditeľka spoločnosti Susan Thomsonová.

Prvý Terminátor, natočený v roku 1984 s minimálnym rozpočtom, preslávil herca Arnolda Schwarzeneggera. Ten je však teraz guvernérom Kalifornie, takže sa bez neho bude musieť najnovší diel s originálnym názvom Terminator Salvation zaobísť. Hlavnou hviezdou nového dielu bude herec Christian Bale, ktorý je známy napríklad z úlohy Batmana.

Americká vláda minulý mesiac ponúkla domácim automobilkám General Motors a Chrysler pomoc v podobe krátkodobých úverov v celkovej hodnote až 17,4 miliardy dolárov (v prepočte 13,5 miliardy eur, 405,3 miliardy Sk). Obe firmy už z tejto sumy dostali po štyroch miliardách dolárov. Chrysler vlani utrpel prepad predaja o tretinu a nedávno zavrel na mesiac všetky svoje továrne, aby znížil náklady aj zásoby nepredaných automobilov.

Taliansky výrobca automobilov Fiat v utorok podpísal s Chryslerom nezáväznú dohodu o vytvorení strategického partnerstva, v rámci ktorého by získal v americkom podniku 35-percentný podiel. Dohoda by mala obom podnikom pomôcť čeliť najväčšej kríze v automobilovom priemyslu za posledných niekoľko desaťročí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:13