StoryEditor

Vráble získajú 700 nových miest

09.07.2009, 00:00

Vráble -- Priemyselný park vo Vrábľoch sa v budúcnosti zrejme stane novým centrom produkcie zdravotníckych pomôcok. K dvom už existujúcim fabrikám, ktoré sa špecializujú na tento segment, pribudne ďalší investor -- americký ICU Medical. Akciovej spoločnosti so sídlom v Kalifornii už mesto Vráble schválilo predaj príslušných pozemkov. Slovenská vláda im včera odklepla i investičné stimuly v celkovej výške 5,58 milióna eur. Projekt zameraný na produkciu medicínskych výrobkov by mal do regiónu priniesť až 700 nových pracovných miest.

So stimulmi rátali
V novom závode sa budú vyrábať medicínske súpravy používané pri infúziách a podobných zdravotníckych úkonoch. Tieto jednorazové výrobky sa používajú hlavne v nemocniciach, zdravotníckych centrách či sanatóriách. Podľa zámeru, ktorý investor predložil na posúdenie slovenskej vláde, dosiahne ročná kapacita až 70 miliónov kusov týchto výrobkov. Takmer sto percent výrobkov je určených pre zahraničné trhy.
ICU Medical sa zaviazal do roku 2011 preinvestovať na Slovensku spolu 13,95 milióna eur. Projekt je rozložený na niekoľko fáz. V priebehu piatich rokov by mal poskytnúť prácu až 700 pracovníkom, ktorí sa budú zaoberať najmä ručnou a automatizovanou montážou, sterilizáciou a balením finálnych výrobkov. Polovicu objemu štátnej pomoci, ktorú Američania získajú, budú tvoriť priame dotácie na obstaranie investičného majetku. Zvyšnú časť tvoria úľavy na dani z príjmu a príspevky na vytvorenie nových pracovných miest.

Výmena investorov
V priemyselnom parku vo Vrábľoch v súčasnosti pôsobí sedem investorov rôzneho zamerania. Podľa primátora mesta Vráble Tibora Tótha sa už od roku 2004 snažia systematicky ovplyvňovať zloženie investorov tak, aby nemal zastúpenie iba automobilový a strojársky priemysel. Čoraz vyšší podiel preto má výroba zdravotníckych potrieb a medicínskeho materiálu. Tento segment zastupuje nemecká firma Slomedical, ktorá vyrába špeciálny jednorazový spotrebný materiál. Používa sa najmä v zdravotníckych zariadeniach v rámci chirurgie a internej medicíny. Výrobou, distribúciou a predajom zdravotníckych pomôcok sa vo Vrábľoch zaoberá i ďalší nemecký investor -- firma Join Medical. ´´

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 17:17