StoryEditor

Batérie ako riziko

17.08.2007, 00:00
Čoraz výkonnejšie batérie do mobilných telefónov a laptopov sú dnes samozrejmosťou. Lenže výrobcovia zariadení čoraz častejšie vyzývajú majiteľov svojich produktov na bezplatnú výmenu. To podľa Financial Times Deutschland (FTD) dokazuje, že batérie sa dostali na svoje technické hranice.Najnovšie problém postihol najväčšieho a jedného z najvkalitnejších výrobcov mobilov, fínsku spoločnosť Nokia.

Čoraz výkonnejšie batérie do mobilných telefónov a laptopov sú dnes samozrejmosťou. Lenže výrobcovia zariadení čoraz častejšie vyzývajú majiteľov svojich produktov na bezplatnú výmenu. To podľa Financial Times Deutschland (FTD) dokazuje, že batérie sa dostali na svoje technické hranice.
Najnovšie problém postihol najväčšieho a jedného z najvkalitnejších výrobcov mobilov, fínsku spoločnosť Nokia.

Dosah na 50 modelov
Tá v stredu oznámila, že sťahuje 46 miliónov batérií BL-5C. Spoločnosť zistila, že v ojedinelých prípadoch sa tieto batérie vyrobené japonskou firmou Matsushita môžu počas nabíjania vplyvom skratu prehrievať. Tým by mohli zväčšiť svoj objem a z mobilu vypadnúť. Stiahnutie sa týka iba výrobkov vyrobených od decembra 2005 do novembra 2006.
Denník New York Times informoval, že iónovo-lítiové batérie BL-5C vyrobila Matsushita pre približne 50 modelov Nokie, od najjednoduchších ako Nokia 1100 až po najmodernejšie modely ako N70 a N7610.

Nové batérie prinesie kuriér
Nokia však vo svojej správe pre médiá upozornila, že zatiaľ dostala iba asi 100 oznámení o prehriatí z celého sveta. K zraneniam ľudí pritom nedošlo a riziko je vo všeobecnosti nízke.
Napriek tomu sa firma rozhodla upozorniť zákazníkov aj keď, ako oznámila, riziko prehriatia a vypadnutia batérie vzniká len pri dobíjaní, nie pri inom druhu používania mobilu. Možnosť ďalších oznámení tu však je, keďže firma nevie povedať, koľko zo 46 miliónov chybných batérií je stále v obehu, ani kde. Podľa New York Times firma predá ročne až 80 percent svojich produktov v Európe a Ázii. Ako informovala Šárka Baronová, marketingová riaditeľka Nokie pre Českú republiku, Poľsko a Slovensko, všetci zákazníci vlastniaci chybné batérie si ich môžu vymeniť.
Na stránke Nokie v bloku venovanom výmene batérií zákazník napíše identifikačné číslo batérie a firma ho informuje, či sa ho výmena týka alebo nie. V prípade, že áno, zákazník si môže objednať výmenu batérie, ktorú mu doručí kuriérska služba. Tej aj starú batériu odovzdá. Ak sa nechce zákazník kontaktovať cez internet, môže využiť služby Call Centra spoločnosti.

Čím menší rozmer, tým väčšie riziko
Aj prípad Nokie, ktorá toľko financií investovala do kvality, je dôkazom, že stále modernejšie prístroje budú potrebovať čoraz výkonnejšie zdroje energie. V porovnaní s dobíjateľnými batériami prvej generácie sa ich kapacita zvýšila päťnásobne pri rovnakej hmotnosti. Dokazuje to aj športové auto kalifornskej spoločnosti Tesla Motors, ktoré s batériami dokáže zrýchliť z nuly na sto kilometrov za hodinu v priebehu štyroch sekúnd a batérie vydržia 400 kilometrov, píše FTD.
No s výkonom rastie riziko. Moderná batéria do laptopu obsahuje energiu zodpovedajúcu sto gramom výbušniny TNT, čiže asi toľko, koľko je potrebnej na nášľapnú mínu. Lenže bežné lítiovo-iónové batérie sú vyrobené z materiálov, ktoré by ani pyroman nevybral lepšie, tvrdí FTD. Záporná elektróda (anóda) je z uhlíka a za elektrolyt slúži horľavá kvapalina, ktorej pary sú výbušné. Len maličký kúsok kovu stačí na vyvolanie skratu, batéria sa prehreje, elektrolyt sa uvoľní a vznieti a zapáli aj anódu.
Za všetko môže cena, pretože batérie z nehorľavých materiálov sú zatiaľ príliš drahé, aby dokázali na trhu obstáť. Výrobcovia sa riziko snažia minimalizovať a batérie pripomínajú skôr malý počítač. Mikročipy sledujú stav nabitia, prísun elektrickej energie a teplotu. V okamihu, keď je situácia kritická, automaticky všetko vypínajú.

Náklady za stovky miliónov dolárov
Lenže žiadne bezpečnostné opatrenie nedokáže úplne zamedziť riziku. Čím viac energie je na malom priestore, tým horšie sú následky, keď sa niečo pokazí.
Začiatkom júla na to doplatil 22-ročný čínsky zvárač. Podľa Handelsblattu pracoval v jednej továrni v provincii Kans-su, keď mobil v jeho vrecku vybuchol. Za normálnych okolností by nehodu prežil, lenže výbuch mu zlomil rebro, a to sa zapichlo do srdca. Mladý zvárač v nemocnici zraneniu podľahol. Zatiaľ nie je známe, čo presne nehodu spôsobilo.
A problémy sa množia. Vlani zhruba o tomto čase obleteli svet fotografie horiaceho laptopu Dellu, ktorý vzápätí stiahol viac než štyri milióny batérií Sony. Onedlho nasledovali ďalší výrobcovia -- Apple, Hewlett-Packard, Toshiba, Hitachi, Fujitsu a Lenovo. A príčina? Pri výrobe sa do batérie dostali nečistoty, ktoré spôsobili jej prehriatie a vznietenie. V každom prípade stiahnutie a výmena batérií stáli výrobcov počítačov aj batérií stovky miliónov dolárov a v nejednom prípade ovplyvnili aj celoročnú bilanciu. O škodách na imidži ani nehovoriac.

Niekto to rád horúce
No dojem, že problém sa zhoršuje, je klamný. Počet známych nepríjemností rastie oveľa pomalšie než počet prístrojov s nabíjateľnými batériami.
Tento dojem môže vyvolávať internet, keďže správy o horiacich počítačoch či prehriatych mobiloch sa šíria neuveriteľnou rýchlosťou po celom svete. A vďaka kamerám a telefónom s fotoaparátom, ktoré používajú rovnaké batérie, je možné každú "udalosť" celkom ľahko zdokumentovať, uzatvára FTD.

Prečo sa batéria prehrieva
Energia
-- prenosné zariadenia čerpajú energiu zväčša z lítiovo-iónových batérií. Pri nabíjaní sa kladne nabité častice zbierajú na anóde a pri vybíjaní sa presúvajú ku katóde.
Oheň -- Anóda aj elektrolyt sú horľavé. Keď niekde v batérii vznikne skrat, napríklad ak sa do nej pri výrobe dostane miniatúrny kúsok kovu, v krátkom čase cez batériu preteká príliš veľa energie. Batéria sa prehrieva, pričom sa môže vznietiť elektrolyt a zapáliť aj uhlíkovú anódu.
Zdroj: FTD

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 13:52