StoryEditor

Čínske autá debut nečaká

30.08.2007, 00:00
Tesne pred začiatkom medzinárodného autosalónu IAA vo Frankfurte hrozí právny spor. BMW a Daimler oznámili, že právnymi prostriedkami zakročia proti lacným kópiám z Číny.

Podľa týždenníka Automobilwoche sa na salóne totiž objavia čínske športovo-úžitkové modely CEO a UFO, ako aj malé auto Nobel. Ich dizajn však nápadne pripomína X5 od BMW, RAV4 od Toyoty a Smart Fortwo.
"Prijali sme opatrenia proti predaju CEO v Európe. Ak sa auto objaví na IAA, zvážime právne kroky," povedal týždenníku hovorca BMW. Podobným spôsobom sa na prípad pozerá aj Daimler. "Ak bude auto vystavené na IAA, vyhradzujeme si právo podniknúť právne kroky," potvrdil časopisu hovorca koncernu.
Okrem toho Daimler mieni zabezpečiť všeobecnú ochranu dizajnu Smartu pred čínskou automobilkou ShuangHuan Automobile, ktorá okrem Nobelu vyrába aj CEO. Jej šance sú veľké. Daimler ako materský koncern Smartu totiž minulý rok na jeseň uspel proti čínskej firme, ktorá chcela na trh uviesť lacnú kópiu dvojmiestneho Smartu.
Nezávislý dovozca China Automobile Deutschland, ktorý chce všetky tri vozidlá uviesť na trh, nevie o hroziacom zákaze vystavenia áut na IAA. "Diskusia môže byť pre nás dokonca užitočná, keďže naše produkty stavia na úroveň BMW a Smartu," povedal pre Automobilwoche šéf firmy Karl Schlössl. Autá chce od októbra predávať prostredníctvom siete asi sto predajcov.
Združenie automobilového priemyslu VDA tvrdí, že v prípade pirátskych kópií produktov alebo značky majú postihnuté firmy právo požadovať zatvorenie stánkov na IAA. Ako pre denník Die Welt povedal šéf VDA Kunibert Schmidt, nemecké automobilky ako vlastníci autorských práv práve teraz preverujú, či čínski výrobcovia skopírovali dizajn alebo ďalšie konštrukčné prvky. Podľa neho VDA do veci zasahovať nebude.
Firmy potom musia súdu požiadať o predbežné opatrenie a exponáty musia byť zo stánku odstránené. V najhoršom prípade hrozí zatvorenie stánku, čo by bolo prvýkrát v histórii IAA, píše Die Welt.
IAA sa začína 13. septembra a potrvá desať dní. Vo Frankfurte sa zíde 1 046 vystavovateľov z vyše 40 krajín. Čínu tu budú zastupovať štyri automobilky a 50 dodávateľov, dodáva Automobilwoche.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 14:04