StoryEditor

Počasie zničilo úrodu

26.06.2007, 00:00

Prudké víchrice s dažďom, ktoré minulý týždeň postihli Slovensko, napáchali na dozrievajúcom obilí značné škody. "O ich celkovej výške zatiaľ nemožno hovoriť, keďže nemáme situáciu ešte podrobne zmapovanú, už dnes je však isté, že počasie sa významne podpíše pod zníženú výnosnosť jednotlivých druhov obilnín," tvrdí predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivan Oravec.
Zber bude drahší
Vietor poľnohospodárom pováľal najmä pšenicu, jačmeň a repku olejnú, jeho sila však spôsobila škody aj na kukurici, ktorá patrí z hľadiska výkyvov počasia k najodolnejším.
Najväčšie škody dážď s ľadovcom spôsobil najmä na repke olejnej, ktorá je v týchto dňoch vo vysokých štádiách zrelosti. "Do dnešného dňa bolo zo strany klientov oznámených takmer 40 škodových udalostí vzniknutých v dôsledku krupobitia a víchrice na poľnohospodárskych plodinách. Celková výška dosiaľ známych škôd predstavuje zhruba 7 miliónov korún," informuje Petra Greksová z oddelenia komunikácie Allianz-Slovenskej poisťovne, ktorá eviduje okolo 400 poistiek poľnohospodárskych plodín.
"Žatva bude tento rok oveľa náročnejšia. Kombajny z pôdy vynesú väčšie množstvo pôdnych hmôt, čo sa odzrkadlí aj na zvýšení nákladov na zber," pokračuje šéf poľnohospodárskej komory. "Máme za sebou rok mimoriadnych výkyvov v počasí. Po viac ako mesačnom teple a suchu sa posledné týždne niesli v znamení búrok, ktoré dokonca napáchali škody na niektorých poľnohospodárskych objektoch," dodáva Ivan Oravec.
Padli obilniny i repka
Aj podľa hovorkyne ministerstva pôdohospodárstva Magdalény Fajtovej počasie postihlo z dôvodu poľahnutia porastov najmä pšenicu, jačmeň a repku. "Na niektorých územiach došlo k výdrvu obilnín v dôsledku krupobitia," hovorí. Ako pre HN uviedol Pavol Ringer, predseda poľnohospodárskeho družstva Jarovnice v Sabinovskom okrese, tento rok očakávajú oproti vlaňajšku nižšiu úrodnosť repky o 40 percent a pri obilninách bude v dôsledku zlého počasia úroda nižšia o 20 - 30 percent.
Slabšia úroda môže podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory vyvolať 5- až 10-percentný rast výstupných cien poľnohospodárskych produktov. Experti ministerstva pôdohospodárstva odhadujú zvýšenie nákupnej ceny obilnín oproti minulému roku v rozmedzí 10 až 15 percent.
Ceny stúpnu
O tom, ako ceny jednotlivých plodín stúpnu, rozhodne dopyt a vývoj situácie na zahraničných trhoch. O tohtoročnú úrodu slovenských obilnín sa podľa šéfa komory zaujímali rakúski odberatelia a už v týchto dňoch prebiehajú rokovania o odberoch aj so slovenskými pekármi, mlynármi a firmami pôsobiacimi v sladovníckom priemysle. Zvýšenie cien olejnín a kukurice môže navyše okrem ich burzového vývoja, ktorý na živelné trhy reaguje, ovplyvniť aj nastupujúci záujem o tieto komodity s cieľom ich energetického spracovania.
Vývoz obilia zastavila pre pokles úrody Ukrajina a očakáva sa aj pokles exportu poľských poľnohospodárov, ktorí v minulosti umiestňovali svoju produkciu na našom trhu.
Straty v oblasti objemov úrody predpokladá aj Pôdohospodárska platobná agentúra. Tá s výkupom obilia v nasledujúcom intervenčnom období, ktoré sa začne 1. novembra tohto roka, podobne ako tento rok nepočíta. "Predpokladáme, že tohtoročná úroda prinesie na trh kvalitné obilniny, ich výrazné prebytky však neočakávame," konštatuje Martin Hulec zo sekcie organizácie trhu Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

Čo ovplyvnilo úrodu?
- sucho
- mrazy
- veterné víchrice s búrkami
Dôsledky
- žatva s trojtýždňovým predstihom
- nižšia úroda obilnín, repky olejnej a kukurice
- rast cien poľnohospodárskych plodín cca o 10 percent

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:25