StoryEditor

Slovak Telekom sa proti pokute odvolal

14.01.2008, 23:00

Skupina Slovak Telekom nesúhlasí s rozhodnutím Protimonopolného úradu o zneužití dominantného postavenia stláčaním marže a viazaním produktov. Spoločnosť sa proti 526-miliónovej pokute odvolala a je presvedčená, že úrad sa nesprávne a nedostatočne vyrovnal s otázkou svojej kompetencie. Požiadavka úradu, aby každá maloobchodná položka tarify v rámci každého volacieho programu odrážala veľkoobchodnú ponuku, je podľa telekomunikačného operátora v rozpore so zaužívanou rozhodovacou praxou Európskej komisie a narušuje hospodársku súťaž.
Z rozhodovacej praxe Európskej komisie vyplýva, že k neoprávnenému stláčaniu marže dochádza vtedy, ak je výsledná marža konkurenta natoľko malá, že mu neumožňuje byť konkurencieschopným na relevantnom trhu, a nie v jednotlivej položke tarify. Úrad dal Telekomu pokutu za to, že svoje akciové ceny znížil na hranicu, kde mu už nehrozila konkurencia alternatívnych operátorov, ktorí mu museli platiť prepojovacie poplatky.
Slovak Telekom považuje za nesprávny aj názor úradu, že sa dopustil nezákonného viazania rôznych služieb a že spájanie voľných minút s mesačným paušálom je nezákonné. "Táto praktika vyplýva z povahy služieb a z dlhoročných spotrebiteľských zvyklostí našich zákazníkov, pre ktorých je výhodná, a nemá žiadny vylučovací charakter voči našej konkurencii," dodáva viceprezident Telekomu Pavol Kukura.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:47