StoryEditor

Jednota: Euro nebude zadarmo

03.10.2007, 00:00

Príprava hardvérového vybavenia systému spotrebných družstiev Coop Jednota na spoločnú európsku menu euro si podľa podpredsedu predstavenstva systému Martina Katriaka vyžiadajú 60 až 80 miliónov korún. Smerovať by mali predovšetkým do nákupu nových pokladníc schopných pracovať v duálnom obehu, ale taktiež do nákupu nových serverov či elektronických váh.
Spotrebné družstvá systému Coop Jednota, ktorý je najväčšou maloobchodnou sieťou na Slovensku, by pritom podľa Katriaka mali byť po hardvérovej stránke na euro pripravené už do konca novembra tohto roka, následne do konca januára budúceho roku by sa mala vyriešiť aj otázka softvéru.
Náklady na nový hardvér by tak mali v systéme spotrebných družstiev Coop Jednota Slovensko tvoriť významnú časť celkových výdavkov nevyhnutných na prípravu zavedenia eura, ktoré by mali podľa odhadov spoločnosti dosiahnuť zhruba 300 miliónov korún. Na maloobchodnom obrate reťazca by sa tak celkové náklady na euro podieľali zhruba 0,8 percenta.
Podľa Katriaka sa tak ukazuje, že v obchodných systémoch budú náklady na zavedenie eura niekoľkonásobne vyššie, ako tvrdia analýzy niektorých inštitúcií, ktoré vo všeobecnosti predpokladajú dosah príprav na zavedenie eura na podnikateľskú sféru v objeme od 0,2 do 0,3 percenta ich obratu.
Predseda predstavenstva Coop Jednoty Gabriel Csollár zdôraznil, že chýba prijatie generálneho zákona, na ktorý budú nadväzovať ďalšie zákony a vyhlášky. Týkajú sa aj účtovníctva, pokladníc, duálneho oceňovania, cenoviek. Ak bude v tomto roku generálny zákon Národnou radou SR prijatý, predpisy by mohli byť platné až na prelome rokov.
Spotrebné družstvo Coop Jednota Slovensko zastrešuje 32 lokálnych "jednôt", z ktorých 28 aktívne podniká v obchodných činnostiach a štyri sa venujú prenájmu obchodných priestorov. V minulom roku pracovalo v systéme viac ako 13 300 zamestnancov.
Spotrebné družstvá v rámci Coop Jednota Slovensko zaznamenali v minulom roku medziročný nárast celkového maloobchodného obratu o 7,1 percenta na 32,15 miliardy korún. Veľkoobchodný obrat spotrebných družstiev v porovnaní s rokom 2005 vzrástol o 9,4 percenta na 11,38 miliardy korún.
Slovensko by chcelo euro prijať k 1. januáru 2009. Už v priebehu budúceho roka však budú musieť obchodníci svoje registračné pokladnice preprogramovať tak, aby uvádzali aj cenu prepočítanú na jednotnú európsku menu. Duálne oceňovanie bude povinné od 1. júla 2008, teda pol roka pred zavedením eura.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 04:28